Crypto

Elon Musk verandert naam van Twitter & Bitcoin-dieven voor de rechter

elon-musk-rebranding-twitter-bitcoin-dieven-rechter
(Foto: Twitter @elonmusk) Elon Musk hint op rebranding van Twitter naar "X"

In Money Monday van week 30 kijken we onder andere naar Twitter, dat een enorme rebranding ondergaat nadat Elon Musk aankondigde de naam te veranderen in X. Daarna kijken we naar de drukste week van het zomerseizoen op Wall Street. Tot slot kijken we naar de CEO van een AI startup die waarschuwt voor mogelijk banenverlies en een koppel uit NYC dat een pleidooi voorbereidt voor het stelen van Bitcoin in 2016. 

Nederlands consumenten rapport negatief in juli

In juli 2023 was de stemming onder consumenten, wederom op maandbasis, negatief en is bijna onveranderd ten opzichte van juni 2023. Volgens de gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek stond het consumentenvertrouwen op -39, grotendeels omdat hun mening en bereidheid om nieuwe dingen te kopen onveranderd bleef. In vergelijking met de afgelopen twaalf maanden zijn de gegevens echter licht verbeterd.

Dit is ten opzichte van het historisch dieptepunt van -59 in september en oktober van 2022. Een van de belangrijkste redenen voor deze lichte verbetering is dat de investeringen in materiële vaste activa op jaarbasis met 6,9% stegen in mei 2023. Aan de andere kant maken consumenten zich volgens de gegevens meer zorgen over het algemene economische klimaat van het land en hun verslechterende financiële situatie in de afgelopen 12 maanden.

Twitter ondergaat grote rebranding

Elon Musk heeft aangekondigd dat Twitter een grote rebranding zal ondergaan. Volgens zijn tweets die eind vorige week werden gedeeld, zal Twitter worden omgedoopt tot X.com en zal het een tijdelijk X-logo krijgen in plaats van het beroemde blauwe vogel logo dat samen met het Twitter.com domein met pensioen gaat. Is dit een reactie op het lanceren van Threads door Zuckerberg?

Meteen na de officiële tweets meldden sommige Twitter-gebruikers een compleet nieuwe tijdlijn te zien, wat alleen maar suggereert dat de nieuwe veranderingen bij Twitter veel verder zullen gaan dan alleen een naams- en logoverandering. Later zei Elon Musk dat als de dingen goed worden gedaan met X, het de helft van het wereldwijde “financiële systeem” zou kunnen worden, wat erop wijst dat X veel meer zal zijn dan alleen een sociaal medium.

Drukste week van de zomer

Eindelijk is de drukste week op Wall Street aangebroken, waar veel beleggers naar uitkeken sinds we het 3e kwartaal van 2023 zijn ingegaan. Deze week wordt eerst het BBP van het tweede kwartaal gemeten, zodat beleggers begrijpen hoeveel de economie in deze periode is gegroeid. Later worden gegevens gepubliceerd over zowel het consumentenvertrouwen als de inflatie.

Hierna zal de Federal Reserve op woensdag naar verwachting haar meest recente beleidsbeslissing bekendmaken, waaronder een verdere verhoging van de rente met 0,25%. Daarnaast zullen vanaf vandaag meer dan 150 S&P 500 bedrijven hun kwartaalcijfers bekendmaken. Onder deze bedrijven bevinden zich techgiganten zoals Microsoft, Alphabet en Meta.

CEO van Stability AI waarschuwt voor banenverlies

Tijdens een gesprek met analisten van UBS zei Emad Mostaque, CEO van Stability AI, dat de angst dat AI potentiële banen overneemt, vooral in programmeren, uitzonderlijk groot is. De CEO zei dat programmeurs in India nog maar ongeveer 2 jaar hebben voordat ze hun baan verliezen en dat de trend daar niet stopt, maar alleen maar zal toenemen. Volgens hem zal AI uiteindelijk echter ook meer banen creëren.

Aan de andere kant had de tech-zware Nasdaq een bescheiden terugval, maar andere belangrijke Amerikaanse aandelenindices stegen grotendeels om een harde landing te voorkomen. De pan-Europese STOXX Europe 600 Index eindigde de week 0,95% hoger in de hoop op afkoeling van de inflatie. Hetzelfde sentiment werd getoond door de Italiaanse FTSE MIB die 0,67% steeg en de Franse CAC 40 Index die 0,79% won.

Echtpaar pleit schuldig over witwassen Bitcoin

Ilya Lichtenstein en Heather Morgan, een echtpaar uit New York, zullen schuldig pleiten op beschuldiging van het witwassen van miljarden dollars aan Bitcoin. Het echtpaar stal destijds voor meer dan 71 miljoen dollar aan Bitcoin in een beruchte hack in 2016 van de cryptobeurs Bitfinex. Na verloop van jaren zijn de gestolen Bitcoins nu 4,5 miljard dollar waard.

Aan de andere kant lijkt het erop dat Bitcoin niet in staat is om het niveau van $29k tot $30k te doorbreken, ondanks dat de algemene markttrend positief is. Een soortgelijk gevoel is te zien bij de altcoins, behalve XRP, dat snel $1 lijkt aan te raken nadat het de 4e cryptocurrency werd op basis van marktkapitalisatie met een marktkapitalisatie van $38 miljard door de gewonnen rechtszaak.