Tech

Elon Musk neemt Twitter definitief over, ontslaat direct complete bedrijfstop

Elon Musk neemt Twitter definitief over

Na een lange tijd vol speculaties en onduidelijkheden heeft Tesla-baas Elon Musk dan toch definitief Twitter overgenomen. Dat melden diverse Amerikaanse media zoals de New York Times, op basis van betrouwbare bronnen. Wat is de rijkste man ter wereld allemaal van plan met het platform?

Musk ontslaat direct complete top van Twitter

Musk leek eerder nog van de Twitter-deal af te willen, maar nu is het dan toch echt rond. Voor een bedrag van 44 miljard dollar is de excentrieke miljardair nu eigenaar van het social media platform. De overname, die al best lang in de lucht hing, had direct vergaande consequenties voor de huidige topmannen en -vrouwen van Twitter. Musk ontsloeg ze namelijk allemaal, inclusief de huidige Twitter-CEO Parag Agrawal.

Daarnaast zou het gaan om CFO Ned Segal, hoofd juridische zaken Vijaya Gadde en algemeen adviseur Sean Edgett. Bronnen melden dat minimaal één van deze ontslagenen direct fysiek uit het hoofdkantoor van Twitter in San Francisco is gezet.

Elon Musk is nu Chief Twit

Musk sloeg na de overname al snel zelf aan het twitteren. Zijn eerste tweet na de overname was kort en krachtig: ‘de vogel is bevrijd’. Op zijn Twitter-account noemt hij zich sinds kort ‘Chief Twit’. Afgelopen woensdag, 26 oktober was Musk al op het hoofdkantoor van Twitter en daar deelde hij ook foto’s van op zijn account.

Elon Musk neemt Twitter definitief over

Nog meer ontslagen?

Eerder berichtte de Amerikaanse krant The Washington Post dat Musk van plan zou zijn driekwart van het Twitter-personeel te ontslaan. Twitter heeft nu zo’n 7500 medewerkers en daar zouden, als de plannen doorgaan er minder dan 2000 van overblijven. Overigens was Twitter zelf al van plan medewerkers te ontslaan om loonkosten te besparen, maar niet zoveel als Elon Musk nu voorstelt.

Trump en Ye terug?

Wat gaat er nu allemaal veranderen bij Twitter, naast alle ontslagen? Musk heeft eerder uitspraken gedaan over Twitter, hij vindt bijvoorbeeld dat het platform een bastion voor de vrijheid van meningsuiting moet zijn. Dat leidt tot speculaties dat hij van Twitter verbannen beroemdheden zoals voormalig president van de Vereningde Staten Donald Trump en de excentrieke rapper en ondernemer Kanye ‘Ye’ West weer toe zou laten.

Ook stelde Musk dat Twitter het ‘meest gerespecteerde mediaplatform ter wereld voor adverteerders’  moet worden. Dat zou betekenen dat Twitter commerciëler wordt, met meer mogelijkheden voor adverteerders.

Elon Musk neemt Twitter definitief over

Wordt Twitter onderdeel van nieuwe super-app?

Na de Twitter-overname laaiden direct de speculaties weer op dat Musk zijn aanwinst  wil integreren in een nieuwe super-app. Musk heeft meerdere keren aangegeven gecharmeerd te zijn van de Chinese app WeChat. Hij sprak al vaker over een “Everything-app X”, en noemde de Chinese app als inspiratiebron.

WeChat begon ooit als berichtendienst, maar inmiddels kun je het wel een mini-internet noemen: het biedt onder andere mogelijkheden om ritten te boeken, etentjes te reserveren, eten te bestellen, betalingen doen en nog veel meer. Een ding is zeker; wat Musk ook met Twitter van plan is, zal de komende tijd nog wel één van de meest besproken onderwerpen in de media blijven.