Geld & Carrière

De revolutionaire bedrijven waar Elon Musk zijn mega fortuin mee verdient

Elon Musk vermogen bedrijven

Elon Musk, wie kent hem niet? Sommige mensen vergelijken hem met het Engelse Marmite: of je houdt ervan, of je vindt het vreselijk. Maar wat je ook van hem vindt, de man heeft behoorlijk wat bereikt in zijn leven. Zeker op het vlak van de nieuwste technologische innovaties. Nu staat hij vooral bekend als Tesla en SpaceX topman, maar dat is uiteraard niet waar het allemaal mee begon. Dit is de reis die Elon aflegde van bedrijf naar bedrijf.

Zip2 en PayPal was pas het begin

Veel mensen weten dat Elon Musk één van de medeoprichters was van PayPal, maar het verhaal van de befaamde twitteraar begint met een ander bedrijf. Het begon allemaal in 1995 toen musk Zip2 oprichtte, een bedrijf dat mappen en bedrijvengidsen leverde aan online kranten.

Vier jaar later was het tijd voor iets anders en nam de Amerikaanse computerfabrikant Compaq het bedrijf over voor 307 miljoen dollars, wat nu neer zou komen op een slordige 270 miljoen euro. Toen was het tijd voor X.com, een bedrijf dat later het welbekende PayPal werd. Zoals we weten bleef Musk ook daar niet bij en in 2002 had de veilingsite eBay 1,5 miljard dollars over om het betalingsplatform te bemachtigen.

Paypal app

SpaceX – Betaalbare universele ruimtevaart

Voor Musk reden genoeg om aan het volgende avontuur te beginnen. Hij was ervan overtuigd dat om te overleven de mensheid zich moest verspreiden over meerdere planeten. Daarom begon hij in 2002 met Space Exploration Technologies, oftewel SpaceX, om betaalbare raketten te produceren.

In 2006 was het zover om de eerste raket, de Falcon 1, te lanceren en inmiddels zijn we redelijk wat raketten verder met als doel om op een gegeven op Mars te belanden. Zo is er nu de Falcon 9, Falcon Heavy, Dragon en een heus Starship (SN15). Laatstgenoemde is de krachtigste herbruikbare raket ooit ontwikkeld en wordt aangedreven door Raptor motoren (Super Heavy Rocket). Het Starship gedeelte is voor lading en bemanning.

In de tussentijd is het bedrijf ook bezig met het satellietennetwerk Starlink om mensen over de hele wereld met het internet te verbinden. De nieuwste Starlink satellieten zouden in maart dit jaar de lucht in worden geschoten.

SpaceX

Tesla Motors – De elektrische auto revolutie

Hoewel Musk de mens de ruimte in probeert te krijgen, is hij ook erg gefocust op de Aarde zelf. Daarom houdt hij zich ook bezig met duurzame energie en probeert hij vervuiling te minimaliseren. In 2004 trad hij toe als voorzitter van de raad van bestuur bij Tesla Motors, dat door Martin Eberhard en Marc Tarpenning een jaar daarvoor was opgericht.

Uiteindelijk werd Musk in 2008 de CEO van het bedrijf en bekleedt hij die functie tot op heden. Sindsdien tweet hij er behoorlijk op los over de elektrische automaker en liet hij vorig jaar onder andere weten dat je tegenwoordig ook Bitcoin kunt gebruiken om een Tesla EV te kopen.

Solar City – Efficiëntere zonne-energie en batterijen

Een ander Musk bedrijf dat zich richt op het schoner maken van de aarde is de energieleverancier Solar City. In 2006 startte hij het bedrijf samen met zijn neven Lyndon en Peter Rive. Zes jaar later kondigde Musk een samenwerking aan tussen Solar City en Tesla. De samenwerking bleek erg vruchtbaar te zijn geweest en in 2016 werd Solar City opgenomen onder de Tesla paraplu.

Het doel was om elektrische batterijen in te zetten om het opwekken van zonne-energie te optimaliseren. Inmiddels zijn er ook andere producten ontwikkeld zoals super efficiënte en duurzame zonnepanelen en dak-tegels waarmee je het dak van je huis kan beleggen.

Elon Musk Tesla

OpenAI – Kunstmatige intelligentie voor het brein

Afgezien van elektrische auto’s en ruimtevaart heeft Musk ook een grote interesse in de hersenen en kunstmatige intelligentie. Dat resulteerde in 2015 tot de oprichting van OpenAI Inc. Een onderzoeksbedrijf met als doel het ontwikkelen van een kunstmatige intelligentie, die de mensheid als geheel zou kunnen bevorderen. Dus geen kwaadaardige robots, die zich op een gegeven moment tegen ons keren.

Neuralink – Mix tussen mens en robots

Het gebeurt echter nogal eens in films en series dat kunstmatig intelligente wezens toch niet het beste voorhebben met de mens. Musk is van mening dat het daarom een goed idee is om mens en robot als het ware samen te smelten. Hier komt Neuralink bij kijken, dat hij in 2016 oprichtte met experts uit de AI-wereld, robotica, neurowetenschappen en biochemie.

Op de korte termijn wil Neuralink ernstige hersenziektes aanpakken. Uiteindelijk is het doel om onze hersenen een boost te geven door middel van kunstmatige intelligentie en ons bewustzijn zelfs te kopiëren naar een computer.

robot kunstmatige intelligentie

Elon Musk’s Boring Company

We zijn er bijna, maar nog net niet helemaal. Er is namelijk nog een bedrijf in het Elon Musk portfolio en dat is The Boring Company. Dat verwijst (hopelijk) niet naar de saaiheid van het bedrijf, maar naar het feit dat ze tunnels boren. The Boring Company werd eind 2016 opgericht en is gefocust op het ontwikkelen van goedkopere tunnelboortechnieken en het aanleggen van een tunnelnetwerk om zo files naar het verleden te verbannen.

Hyperloop is de toekomst van transport

Voor de oprichting van zijn Boring bedrijf is Musk ook bezig nog geweest met de zogenaamde Hyperloop. Het concept werd door Elon in 2012 gepresenteerd en is een soort vacuümtrein, waarmee hoge snelheden behaald kunnen worden. Het idee is echter niet nieuw en is gebaseerd op het werk van de Amerikaanse natuurkundige Robert Goddard. Inmiddels is er getest met een prototype, maar is het de vraag of we ooit daadwerkelijk in een hyperloop zullen reizen.

Enthousiast en werken voor Musk?

Op het moment verdeelt Elon Musk zijn tijd tussen Tesla, SpaceX en The Boring Compay. Redelijk wat mensen zouden het geweldig vinden om voor één van deze bedrijven te werken. Ben jij daar ook één van? Dan moet je in ieder geval deze sollicitatie vraag goed hebben om in aanmerking te komen.