Tech

Deze 4 dingen wil Elon Musk gaan veranderen aan Twitter

Elon Musk 4 veranderingen Twitter

Hoewel het internet de laatste tijd overspoeld wordt met berichten over Johnny Depp en Amber Heard, is het je vast niet ontgaan dat Elon Musk Twitter heeft gekocht. Het leek zoals gewoonlijk eerst op een grap, maar al gauw bleek dat de man bloed serieus was. En nu? Dit zijn de vier dingen die Musk wil veranderen als de miljardendeal officieel door is.

1. Minder censuur

Het is geen geheim dat Elon Musk wat issues heeft met het huidige Twitter beleid met betrekking tot content moderatie. Eind maart hield de SpaceX topman een enquête en vroeg hij gebruikers of ze dachten dat Twitter zich inzette voor vrijheid van meningsuiting. De resultaten van de enquête zouden volgens Musk erg belangrijk zijn.

In een  andere tweet liet hij weten dat vrijheid van meningsuiting essentieel is voor het functioneren van een democratie en vroeg hij gebruikers of ze dachten dat Twitter volgens dit principe handelde. Ongeveer 70 procent van de respondenten vond van niet.

Het ziet er dus naar uit dat Musk het beleid van het platform wil aanpassen, zodat gebruikers minder gecensureerd worden. Volgens Musk zou het beleid van een social media platform goed zijn als de meest extreme 10 procent links en rechts allebei even ontevreden zijn.

2. Aanpakken crypto scams

Iets anders waar Musk genoeg van heeft op Twitter zijn cryptocurrency scams. Waarschijnlijk vooral omdat scammers zijn naam meerdere malen via nep accounts hebben gebruikt om gebruikers crypto afhandig te maken. In 2020 was Musk’s account één van de grote accounts die gehackt waren om een Bitcoin scam te promoten.

Afgelopen januari uitte Musk nog zijn ongenoegen met betrekking tot the scams op het platform. Hij klaagde dat Twitter tijd besteedde aan features zoals NFT profielfoto’s in plaats van actie te ondernemen tegen crypto spam bots. In een recente tweet liet de man weten dat als de overname goed gaat “we de spam bots zullen verslaan of zullen sterven terwijl we het proberen!” .

3. Open source Twitter algoritme

Het ziet ernaar uit dat met Elon Musk als baas het algoritme van Twitter open source wordt en op Github zal verschijnen. Gebruikers klagen als een tijdje over het algoritme en hoe het bepaalt welke tweets je wel en niet te zien krijgt. Twitter mede-oprichter Jack Dorsey lijkt het enigszins met Musk eens te zijn en tweet dat gebruikers zelf zouden moeten kunnen bepalen welk algoritme ze gebruiken.

In een TED Talk eerder deze maand liet Musk weten dat Twitter gebruikers volgens hem inzicht zouden moeten hebben in welke tweets gepromoot of juist omlaag gehaald worden. Dit zou manipulatie achter de schermen voorkomen.

4. Lancering edit knop

Als vierde wil Elon Musk gebruikers mogelijk eindelijk de felbegeerde edit knop geven, zodat je typefouten en andere problemen met je tweets snel kunt fixen. Begin april hield hij een enquête over de knop en 73,6 procent van de ruim 4 miljoen deelnemers zag zo’n edit knop wel zitten.

Twitter heeft er tot nu toe echter bewust voor gekozen om zo’n edit knop niet toe te voegen aan het platform. Het zou problemen kunnen veroorzaken als gebruikers bijvoorbeeld tweets delen om vervolgens de betekenis later te veranderen. In 2020 liet Dorsey in een gesprek met Wired weten dat Twitter waarschijnlijk nooit een edit knop zou toevoegen.

Elon Musk documentaire op Netflix

Dit is wat we ongeveer kunnen verwachten als Elon Musk aan de slag gaat met Twitter. Maar natuurlijk hebben we te maken met de Musk en is niks zeker. In ieder geval is hij in de tussentijd nog steeds bezig met zijn ruimte plannen via SpaceX. Dit zijn de andere bedrijven van Elon Musk.

Benieuwd wat hij precies aan het doen is? In de Netflix documentaire Return to Space geeft Musk je een uniek kijkje achter de schermen.