Wheels

Elektrische auto’s zorgen voor langere files in Nederland, maar waarom?

elektrische-autos-langere-files
(Foto: Depositphotos)

Nu is het nog te doen, maar straks als het wat gaat vriezen en de weg wordt glad, dan is het helemaal niet meer te doen. Ellenlange files, de grootste oorzaak hiervan zijn elektrische auto’s. Dat heeft een bijzondere reden.

Hoewel ze steeds populairder zijn in Nederland, zijn elektrische auto’s niet de grootste vrienden van de Wegenwacht. Ook al rijden ze comfortabel, soepel en nagenoeg geluidloos. Zodra ze stilvallen, is het minder leuk.

Ontwikkeling van files

We staan weer meer in de file. Lange tijd heeft de coronaperiode ons tijdelijk van het fileprobleem geholpen, maar de cijfers zijn weer hoger dan voor de pandemie.

De maand november wordt gezien als de drukste filemaand, want weinig mensen nemen vrij van werk. Daarnaast is het weer vaak slecht en gebeuren hierdoor sneller ongelukken.

Gemiddeld genomen staan we tegenwoordig zo’n 7 minuten per week in de file. Sta je minstens één keer per week in de file, dan is de kans groot dat je zo’n 43 minuten vertraging oploopt. Er zijn namelijk ook vele mensen die wekelijks nooit in de file staan.

Naast de elektrische auto’s is ook de beperkte wegcapaciteit een grote oorzaak van het fileprobleem. Uit onderzoek blijkt dat over vijf jaar nog eens 10 procent meer wordt gereden na dit jaar. Het wordt dus alsmaar drukker.

elektrische-autos-langere-files
(Foto: Depositphotos)

Belangrijkste oorzaak van langere files

Een belangrijke reden waarom elektrische auto’s langere files veroorzaken, is omdat het vaak meer tijd kost om een elektrisch voertuig te bergen. Zodra de stroom uitvalt, zit een elektrische auto vaak vast in de versnelling of handrem. Het is dan een uitdaging om de auto in beweging te krijgen.

Daarnaast kan het slepen van een elektrische auto schade aan de motor en de elektronica veroorzaken. Als de wielen draaien, helpen die mee om stroom op te wekken, maar als de aandrijflijn niet actief is, kan er oververhitting ontstaan, met mogelijk brand tot gevolg.

Om deze problemen te voorkomen, kiest het bergingsbedrijf er vaak voor om een speciaal hulpmiddel met extra wielen aan te brengen, zodat de auto niet op zijn eigen wielen hoeft te rollen. Dit kost echter extra tijd.

elektrische-autos-langere-files
(Foto: Freepik)

Kunnen elektrische auto’s niet sneller geborgen worden?

Een alternatief is om de auto met een kraanwagen op te tillen en op een bergingsauto te plaatsen, maar deze methode is niet altijd snel beschikbaar en is bovendien duurder en tijdrovender. Bovendien neemt het meer ruimte op de weg in beslag en brengt het risico’s met zich mee voor het overige verkeer.

Een ander risico dat extra tijd kan kosten, is wanneer elektrische auto’s beschadigd zijn door een ongeval. Als de bekabeling uit het hoogspanningscircuit blootligt, willen bergers en andere hulpverleners er zeker van zijn dat ze geen stroomstoot krijgen.

Daarnaast bestaat dan het risico dat lekkende vloeistoffen in contact komen met de elektrische componenten van het voertuig, waardoor brand kan ontstaan.

elektrische-autos-langere-files
(Foto: Freepik)