Eiwitten meelwormen
Health

Op een duurzame manier groeien: eiwitten in meelwormen zijn de toekomst

Als jij vaak aan de gewichten hangt dan shake je er waarschijnlijk op los. Eiwitshakes kunnen goed helpen om die extra eiwitten binnen te krijgen. Volgens Maastrichtse wetenschappers is er een grote kans dat je in de toekomst meelworm shakes gaat bestellen. Dit is de duurzame variant van de standaard melkeiwitten.

Eiwitten in meelwormen

Het eten van insecten is echt een trend aan het worden. Klinkt misschien gek maar bij sommige restaurants staan er zelfs al insecten op het menu. Het eten van meelwormen blijkt daarnaast net zo effectief voor spiergroei als de gewone eiwitshakes of een bakje kwark. Het eten van insecten is een stuk beter voor het milieu en daarom denken onderzoekers dat we in de toekomst steeds meer insecten zullen eten.

De Maastrichtse onderzoekers deed research onder een groep jonge, gezonde mannen. Zij kregen een shake bestaande uit melkeiwitten of eiwitten uit meelwormen. De onderzoekers konden precies volgen in welke delen van het lichaam de eiwitten terechtkwamen. Wat blijkt? De effecten van de meelworm shakes zijn zelfs groter dan de shakes met melkeiwit. Win-win situatie dus!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door NOS Stories (@nosstories)

Baanbrekend onderzoek

Het resultaat is vrij baanbrekend te noemen. Zowel in rust als na inspanning zorgen de meelwormeiwitten voor een grotere toename in spieropbouw. “Binnen een paar uur na inname konden de onderzoekers de aminozuren al terugvinden in het spiereiwit van de deelnemers, wat laat zien dat je letterlijk bent wat je eet”, aldus de onderzoekers in De Telegraaf.

De Europese commissie heeft gele meelwormen al goedgekeurd als voedingsmiddel voor mensen. Buiten Europa is het al een stuk gebruikelijker om meelwormen te eten. We lopen dus eigenlijk best wel achter in Europa. Sta jij open voor insecten in de toekomst of sla je liever over?