Wheels

Einde van een tijdperk: we nemen afscheid van de Ford Fiesta

einde tijdperk ford fiesta
(Foto: Unsplash)

Sinds zijn debuut in 1976 heeft de Fiesta zich keer op keer bewezen als een betrouwbare, betaalbare en stijlvolle compacte auto voor automobilisten wereldwijd. Maar na bijna 50 jaar is het model uit productie genomen. Tijd om terug te blikken op de geschiedenis van de Fiesta en de redenen achter de beslissing van Ford om te stoppen met het model.

Een icoon in de wereld van compacte auto’s

De Ford Fiesta zag het levenslicht in 1976 en werd al snel een favoriet onder automobilisten vanwege zijn compacte formaat, lage brandstofverbruik en betaalbaarheid. De Fiesta was de perfecte keuze voor stadsritten en bleek ook een goede optie voor langere afstanden.

Tijdens zijn lange geschiedenis heeft de Fiesta verschillende generaties gekend (acht in totaal), elk met verbeteringen en innovaties die de auto up-to-date hielden in een steeds veranderende autowereld. Van zuinigere motoren tot geavanceerde technologieën op het gebied van veiligheid en connectiviteit: de Fiesta bleef zich aanpassen aan de behoeften van zijn gebruikers.

Ontwikkelingen in de autowereld

De beslissing van Ford om de Fiesta niet langer te produceren, weerspiegelt de verschuivingen die plaatsvinden in de autowereld. De vraag naar compacte auto’s is de afgelopen jaren afgenomen, terwijl de interesse in SUV’s, elektrische auto’s en hybrides juist is toegenomen.

Ford heeft aangegeven meer te willen ontwikkelen op het gebied van elektrische auto’s en geavanceerde technologieën, zoals autonoom rijden. Zo gaat het merk in op de groeiende vraag naar milieuvriendelijke(re) en technisch geavanceerde voertuigen.

Grote populariteit in Nederland

In ons land zijn er alleen al meer dan 300.000 stuks verkocht. Met de vele Fiesta’s die rondrijden zal de auto dan ook niet zo snel uit ons straatbeeld verdwijnen, zelfs na de productiestop.

Over en uit

Eind vorig jaar kondigde Ford de productiestop aan en in juli dit jaar was het dan zover: de laatste Fiesta rolde van de lopende band. De achtste generatie was hiermee ook de laatste. De Ford-fabriek in Keulen wordt nu omgebouwd om elektrische auto’s te kunnen produceren.