Media

Dit is de goudrijke eigenaar van voetbalclub Al-Nassr uit Saudi-Arabië

eigenaar-voetbalclub-al-nassr-saudi-arabie
Cristiano Ronaldo poseert met medespelers bij voetbalclub Al-Nassr uit Saudi-Arabië Foto: Instagram @alnassr

Recentelijk werd bekend dat voetbalclub Al-Nassr uit Saudi-Arabië profvoetballer Hakim Ziyech van Chelsea heeft overgenomen. Ziyech zal samen met voetballegende Cristiano Ronaldo op het veld staan, want hij tekende in december 2022 ook een lucratief contract bij de Arabische voetbalclub. Is Saudi-Arabië het nieuwe beloofde voetballand? En misschien nog belangrijker: wie is de eigenaar? Wij zochten het op.

Beste voetbalclub van het Midden-Oosten

Saudi-Arabië is geen onbekend land voor profvoetballers. De groten der aarde hebben in het verleden vaker post gehad van Al-Nassr, waarin een dikke envelop werd beloofd. De voetbalclub uit Riyad heeft met de aankoop van Cristiano Ronaldo een stunt geleverd die de hele voetbalwereld deed fronsen, want door het aanbieden van een contract van 200 miljoen dollar lijkt het financiële potje van de club bodemloos.

Door de transfer van Ronaldo, en nu ook de overstap van Hakim Ziyech een feit is, zijn alle ogen in de voetbalwereld gericht op deze voetbalclub uit Saudi-Arabië, want waar komt dat geld vandaan? Het zal niemand verbazen dat Al-Nassr vrijwel letterlijk op geld zit, want de grond van het land zit vol met olie, waardoor het schatrijk is. De eigenaar van de voetbalclub hoeft dus niet op de centen te letten als er een speler moet worden aangekocht.

De eigenaar van voetbalclub Al-Nassr

We blikken terug naar 1955, toen werd voetbalclub Al-Nassr opgericht door Zeid Bin Mutlaq Al-Ja’ba Al-Dewish Al-Mutair (ook wel Zeid genoemd).
Al-Nassr bleef tot 1960 een amateurclub, totdat de Arabische prins Abdul Rahman bin Saud Al Saud (ook wel Abdul genoemd) de club overnam. In 1963 promoveerde de club naar de eerste divisie, en won in de 25 jaar daarna vier SPL titels, zes Kings Cups, drie Crown Prince cups en drie Federation Cups.

De voetbalclub uit Saudi-Arabië is hard op weg om zichzelf op de wereldkaart te zetten, en smijten met ongelofelijk veel geld om de beste spelers ter wereld te verleiden om hun tenue aan te trekken. De club is naar verluidt nog steeds eigendom van de Saoedi’s, de koninklijke familie, maar dat is niet officieel bevestigd. Het zou wel verklaren waarom de geldbron van Al-Nassr onuitputtelijk lijkt, want de lucratieve miljoenen contracten lijken er voorgeprint in de kast te liggen.Geld & Carrie