Geld & Carrière

Kabinet gevallen: zo eenvoudig richt je een eigen politieke partij op

Kabinet gevallen zo eenvoudig richt je een eigen politieke partij op
Mark Rutte in de Tweede Kamer Foto: BSR

Het zal je niet ontgaan zijn dat het kabinet is gevallen. En vandaag werd bekend dat demissionair premier Mark Rutte zelfs helemaal uit de politiek gaat stappen. Vind jij dat het allemaal anders moet in de politiek? Je kunt dan kiezen voor één van de 16 partijen die nu in de Twee Kamer zitten, maar je kunt ook het initiatief in eigen handen nemen: zelf een politieke partij oprichten. Dat kan makkelijker dan je waarschijnlijk denkt: we zetten de stappen voor je op een rij.

Politieke partij oprichten, de eerste stappen

Mark Rutte stapt op, Wopke Hoekstra ook, en ook de positie van Sigrid Kaag wankelt. Maar misschien denk je ook wel eens: ik kan het beter dan de politici in Den Haag? Dan hebben we goed nieuws, want een politieke partij oprichten in Nederland kan vrijwel iedereen. Er geldt niet eens een leeftijdsgrens en je hoeft ook niet de Nederlandse nationaliteit te hebben.

De eerste stap van je eigen politieke partij oprichten, is een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid oprichten. Dat doe je bij een notaris; je hebt namelijk een notariële akte nodig waarin je de officiële oprichting vastlegt. Je moet wel al minstens één medestander hebben, want je hebt minimaal 2 mensen nodig om een vereniging op te richten. In deze akte neem je de statuten van je partij op.

Politieke partij oprichten Tweede Kamer

Je partij registreren

Je moet ook jouw partij  inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De volgende stap die je moet zetten is je partij officieel registeren, om aan verkiezingen mee te mogen doen. Dat kan bij verschillende instanties:

  • Kiesraad: voor de Eerste en Tweede Kamer en het Europees Parlement verkiezingen.
  • Centrale stembureaus van gemeenten, provincies of waterschappen, voor gemeenteraad-, Provinciale Staten- of Waterschapsverkiezingen.

Kosten registratie politieke partij

Er zijn wat kosten verbonden aan het registreren van een politieke partij, maar die zijn niet onoverkomelijk:

  • € 450 bij Tweede Kamer verkiezingen.
  • € 225 bij Provinciale Staten en waterschappen verkiezingen.
  • € 112,50 voor de gemeenteraad verkiezingen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mark Rutte (@minpres)

Partij opgericht, dan begint het pas

Is je eigen politieke partij oprichten geslaagd, dan kun je aan het echte werk beginnen: misschien heb je al medestanders om het bestuur in te richten. Je zal leden moeten werven – alhoewel er ook een partij bestaat waarvan je geen lid kunt worden, de PVV met Geert Wilders als enige lid – campagne voeren en uiteraard mensen overtuigen om op jou te stemmen.

Subsidie voor politieke partijen

Heb je jouw partij opgericht, dan sta je er financieel niet alleen voor. Je kunt subsidie aanvragen bij de Rijksoverheid. Dat geld kun je bijvoorbeeld gebruiken voor onderzoek, scholing of ledenwerving. Ook mag je  giften van particulieren ontvangen. Maar let op, de Wet financiering politieke partijen bepaalt dat grotere giften (meer dan 1000 euro) altijd openbaar moeten zijn.