Health

Drinken en groeien: dit is het drastische effect van alcohol op spiergroei

Drinken en groeien het drastische effect van alcohol op spiergroei

Alcohol staat er niet alleen om bekend dat het je sociale vaardigheden met dames boost, maar ook om de invloed die het kan hebben op onze fysieke gezondheid. Voor mensen die vaak in de sportschool te vinden zijn, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten wat het effect is van alcohol op spiergroei. Laten we dat eens uitzoeken!

Effect alcohol op spiereiwitsynthese

Studies hebben aangetoond dat alcoholgebruik de spiereiwitsynthese vermindert, wat de mogelijkheid om spieren op te bouwen laat afnemen. Spiereiwitsynthese is de snelheid waarmee het lichaam nieuwe eiwitten aanmaakt en is broodnodig als je spiergroei wilt. Door alcohol te drinken, vertraagt spiereiwitsynthese, waardoor je spieren dus minder snel zullen groeien.

Bovendien zorgt alcoholgebruik er ook voor dat je lichaam langer nodig heeft om te herstellen van het smijten met gewichten. Omdat je langer rust nodig hebt, kan je ook minder vaak trainen. Als je toch besluit om in hetzelfde schema te blijven trainen, zal je merken dat je de volgende keer iets minder hard kunt gaan in de gym, omdat je nog niet volledig hersteld bent van je vorige sessie.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dumpert (@dumpert)

Hormonen en metabolisme

Het is ook aangetoond dat alcohol de hormoonhuishouding verstoort en de stofwisseling van het lichaam vertraagt. Het op orde hebben van je hormonen zorgt naast je algemene gezondheid er ook voor dat je sneller vet kunt verbranden. Aangezien je hormonen worden aangetast door het drinken van alcohol, is je lichaam minder goed in staat om vet te verbranden. Als je dan toch alcohol wilt drinken, is het verstandig een alcoholische drank met weinig calorieën te drinken.

Hetzelfde idee zit er achter het aantasten van de stofwisseling. Door alcohol te drinken vertraagt jouw stofwisseling, waardoor je lichaam de calorieën die je binnenkrijgt, zal omzetten in overbodig vet. Bovendien remt alcohol ook de productie van testosteron, het belangrijkste hormoon voor spiergroei. Hierdoor wordt het nog moeilijker om spieren op te bouwen. Als jij een sixpack wilt hebben, kan je er dus beter voor zorgen om je alcoholgebruik te verminderen!