Een lekker stuk varen Met deze tips wordt het nóg beter
Life

Een lekker stuk varen? Met deze tips wordt het nóg beter

Een lekker zonnetje, frisse wind en alle vrijheid op het water: varen is zeker geen slecht idee. Die beleving kun je nóg beter maken, of je nou alleen of met je maten vaart. Hier zijn onze tips.

Een luxe sloep

Als je geen booteigenaar bent, huur je waarschijnlijk de sloep waar je mee op vaartocht gaat. Je kan voor een basic model gaan, maar er zijn ook luxere varianten op de markt. Die zijn onder andere voorzien van zachte kussens, chille muziek, het comfort van een toilet aan boord en meer. Het enige wat jij nog hoeft te doen is achterover leunen.

Voorbereiding is het halve werk

Ook als je spontaan gaat varen met je maten, is er nog ruimte voor voorbereiding. Inventariseer met z’n allen wat er aan boord is en wat je zelf mee kan nemen. Een kratje bier, wat snacks, een koelbox of draadloze speaker zijn zo geregeld, als je maar weet wat je mee wilt nemen.

Het ligt er natuurlijk ook aan wat er al aanwezig is op de boot die je kiest en wat jij en je vrienden leuk vinden. Als er spelletjes gespeeld gaan worden is het handig om die bijvoorbeeld in de vorm van een app op je telefoon mee te nemen. Wegwaaiende onderdelen zijn minder leuk.

Denk ook aan veiligheid

Varen is tof, maar we willen niet dat er iemand kopje onder gaat of dat de hele crew aan het eind van de dag verbrand is. Zo kun je van te voren een reddingsvest kopen. Om je tegen de zon te beschermen is een zonnebrandcrème of spray flink handig.

En ja, ook op het water is het slim om een BOB of nuchtere schipper te hebben. Degene die vaart mag een maximaal promillage van 0,5 in z’n bloed hebben. Dat is even veel als de maximale toegestane hoeveelheid van een autobestuurder. Goed om te weten en makkelijk om iets voor te regelen.

wat neem je mee als je gaat varen

Varen onder het genot van …

Heb je wel zin om de vaartocht extra chill te maken met lekker eten en goede drankjes? Je kan zelf van alles meenemen aan boord, maar het kan ook voor je geregeld worden. Zo zijn er all-inclusive vaartochtjes met bier, barbecue, meer eten en meer drank.

Alles wordt tot in de puntjes verzorgd en veel zit bij de prijs inbegrepen. Daar zit regelmatig ook een schipper voor je bij. Van een sparerib cruise tot een pizza schuit: bijna alles waar je zin in kan hebben bestaat wel een vaartocht voor. Vooral in Amsterdam en Utrecht is het aanbod groot.

Extra tips

Om het je nog makkelijk te maken hebben we ten slotte nog een paar chille tips opgesomd.

  • Drink uit flesjes en/of neem rietjes mee. Met open glazen en bekers heb je bij een golfje zo je drankje op schoot.
  • Doe snacks het liefst in (zware) schaaltjes; plastic bordjes waaien makkelijk weg. In een schaaltje houden de randen je snacks in bedwang.
  • Vergeet niet om elke paar uur in te smeren met zonnebrand als je op een lange tocht gaat.
  • Bereid een playlist voor of kies een kant en klare playlist, dat scheelt weer zoeken naar nummers.
  • Geniet van de vaartocht!