Geld & Carrière

Economie van India gaat Amerika voorbij in 2075 volgens Goldman Sachs

Economie India Amerika voorbij
President Joe Biden en premier Narendra Modri. Foto: Instagram @businessinsiderin

Wordt de economie van India groter dan die van Amerika? Investeringsbank Goldman Sachs deed onderzoek. De bank verwacht de volgende top 3 in het jaar 2075: 1. China, 2. India, 3. Amerika. De economische groei van China wordt al jaren onderkend, maar waarop is de verwachte groei van India gebaseerd? We zetten de belangrijkste conclusies uit het onderzoek over India voor je op een rij.

India tweede economie van de wereld in 2075

Volgens een rapport van Goldman Sachs dat afgelopen maandag verscheen, zal India naar verwachting in 2075 de op één na grootste economie ter wereld worden en de VS voorbijstreven. Rond die tijd verwacht de bank dat de Volksrepubliek China de grootste economie zal zijn, India de tweede en de VS de derde.

Volgens het onderzoek zal het BBP van India naar verwachting dramatisch groeien. Momenteel is India de vijfde economie ter wereld, na Duitsland, Japan, China en de VS. Het land is sinds kort al qua aantal inwoners het grootste land ter wereld, met meer dan 1,4 miljard inwoners.

Waarop baseert Goldman Sachs de voorspellingen over India?

De onderzoekers van Goldman Sachs stellen dat India meer vooruitgang boekte op het gebied van innovatie en technologie dan velen beseffen. Daarnaast verwachten de onderzoekers een verhoogde arbeidsproductiviteit,  belangrijk voor de groeicijfers.

Kapitaalinvesteringen zullen volgens Goldman Sachs ook een belangrijke motor zijn voor groei in de toekomst. Dat gaat naar verwachting gepaard met stijgende inkomens en een verdere ontwikkeling van de financiële sector. En dat zal waarschijnlijk het beschikbare kapitaal verder vergroten en weer verdere investeringen aandrijven.

Grote bevolking biedt kansen, maar ook risico’s

De grote bevolking stelt het land voor de uitdaging te zorgen voor een hoge arbeidsparticipatiegraad. Dat betekent concreet dat het creëren van kansen voor arbeidskrachten om aan de slag te gaan, en tegelijkertijd zorgen voor opleiding en (bij)scholing.

Hoe zit het met vergrijzing en vruchtbaarheid in India?

India kent een meer geleidelijke daling van de sterfte- en geboortecijfers, in vergelijking met de rest van continent Azië. De bevolkingsgroei zal naar verwachting doorgaan. Wat volgens Goldman Sachs daarbij belangrijk is, is de afhankelijkheidsratio:  hoe groot is het deel van de niet-werkende bevolking die afhankelijk is van de werkende bevolking?

Voor India zal dit de komende 20 jaar een van de laagste zijn onder grote economieën.  Dus: dit is het moment voor India om het opzetten en vergroten van productiecapaciteit, het laten groeien van diensten en de groei van infrastructuur te optimaliseren.