Life

Eco wasprogramma: dit is wat je er aan energie en geld mee bespaart

eco-wasprogramma-besparen
Foto: Freepik.com

Hoe groter je huishouden, hoe meer je wasmachine overuren maakt. Zodra de wasmand leeg is staat er weer een vracht te wachten. Het is dan ook geen verrassing dat je dit terugziet op je energierekening. Gelukkig bevatten de meeste moderne wasmachines een eco wasprogramma, dat belooft zuiniger te zijn door energie te besparen. Maar hoeveel bespaar je eigenlijk met deze duurzame stand, en maakt het je was wel goed schoon?

Water opwarmen kost je wasmachine de meeste energie

Het eco wasprogramma van je wasmachine gebruikt ongeveer dertig procent minder water en wast op een lagere temperatuur, wat ook veel beter is voor het milieu. Het grootste deel van het energieverbruik bij het wassen gaat naar het opwarmen van water, dus niet naar het centrifugeren, wat je wellicht zou denken.

Met de eco stand moet je wel geduld hebben, want het programma neemt meer tijd in beslag. Doordat de wasmachine op een lagere temperatuur wast, duurt het langer om je kleding grondig schoon te krijgen. Het kan tot wel 6 uur duren voordat je was klaar is, terwijl een normaal programma gemiddeld zo’n 2,5 uur duurt.

eco wasprogramma besparingBesparingen per wasbeurt met het eco wasprogramma

Maar laten we nog eens verder kijken naar de energie besparingen. Met het eco wasprogramma bespaar je dus ongeveer 30 procent aan energie. Dat komt neer zo’n 7 cent per wasbeurt, volgens RTL Nieuws. Als je drie keer per week wast, komt dat neer op ongeveer 11 euro besparing per jaar. Niet enorm, maar let op, deze cijfers zijn van 2022 en sindsdien zijn de stroomkosten gestegen. Bovendien bespaar je niet alleen stroom maar ook water.

Alleen voor normale wasjes

Gebruik het eco wasprogramma alleen voor normale wasjes. Voor vaatdoekjes of kleding met veel bacteriën (bijvoorbeeld na ziekte) is de eco stand niet geschikt. Dan kun je beter de wasmachine laten draaien op 60 graden.

eco wasprogramma besparing

Maak je wasmachine maandelijks schoon

Vergeet ook niet om eens per maand je wasmachine goed schoon te maken door het zonder was te laten draaien op 60 graden (of met beddengoed en theedoeken). Door het wassen op lage temperaturen – zoals met het eco wasprogramma – kunnen er gemakkelijk wasmiddelresten in je wasmachine achterblijven. Je kunt zelfs last krijgen van een vettige substantie die zich ophoopt in je wasmachine na het wassen.

Samengevat: het wassen op de eco stand is zeker beter voor het milieu en je portemonnee, maar het kan wel leiden tot een vieze wasmachine. Dus houdt rekening met deze tips en geniet van milieuvriendelijk wassen met een extra voordeel op je energierekening.