Tech

Belangrijk om te weten: zo maak je je e-bike winterklaar

e-bike-winterklaar-maken
(Foto: Freepik)

Vroeg donker, kou, regen en andere neerslag: we hebben het er soms moeilijk mee in deze tijd van het jaar. Maar vergeet niet dat dit ook voor je e-bike geldt. Die heeft het niet gemakkelijk in het najaar en in de winter.

Om ervoor te zorgen dat je er zo lang mogelijk plezier hebt, delen we 5 handige tips om je elektrische fiets winterklaar te maken: zo kun je zelfs als de sneeuwvlokken vallen en de pekel op straat ligt, onbezorgd op weg.

5. Houd je e-bike goed schoon

Om je e-bike winterklaar te maken, begin je met een grondige schoonmaak. Is er sneeuw of pekel op de weg geweest? Zorg ervoor dat je elektrische fiets dan extra aandacht krijgt. Reinig bewegende onderdelen om roest te voorkomen.

Controleer of alle onderdelen goed vastzitten en vet ze in. Vergeet niet om je fietsframe schoon te maken met een mild sopje en droog hem daarna goed af. Het is namelijk niet alleen de regen en sneeuw, maar vooral de pekel die problemen kan veroorzaken voor je fiets in de herfst en winter.

Let vooral op de bewegende onderdelen zoals de ketting, de cassette en de derailleur. Gebruik een geschikte reiniger voor deze onderdelen en veeg ze vervolgens grondig af.

Door regelmatig schoon te maken en te zorgen voor bescherming van metalen onderdelen met speciale beschermende sprays, voorkom je corrosie. Maar pas bij een e-bike goed op met onderdelen zoals de accu en het display: die zijn gevoelig dus pas op met water en maak ze ook extra goed droog.

e-bike-winterklaar-maken
(Foto: Freepik)

4. Fietsverlichting controleren

Zichtbaarheid is van het grootste belang tijdens de donkere wintermaanden. Controleer of de verlichting op je e-bike goed werkt en gebruik waar nodig extra lampen of reflectoren.

Hiermee zorg je ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Overweeg lampen met verschillende instellingen, zodat je je kunt aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden.

3. Zadelhoogte aanpassen

Verlaag je zadel, voor iets voor meer stabiliteit. Dit maakt het makkelijker om je voeten bij de grond te krijgen als je onverhoopt wegglijdt. Maar zet het zadel ook weer niet te laag, om spierpijn te voorkomen.

Het juiste niveau is een kwestie van voor jezelf de juiste balans vinden: laag genoeg voor stabiliteit, hoog genoeg om comfortabel te trappen. Handige tip: ga naast je fiets staan en plaats je zadel op heuphoogte.

e bike winterklaar maken buiten
(Foto: Freepik)

2. Bandenprofiel en druk

Hoe goed je e-bike ook is, met slechte banden kom je niet ver. Hou je banden in de gaten en controleer ze regelmatig. Verwijder steentjes en vuil uit je bandenprofiel en pomp de banden naar het juiste niveau.

Een lagere bandendruk biedt meer grip, vooral op een glad wegdek. Speciale fietswinterbanden zijn een slimme investering voor frequente winterfietsers. Laat je adviseren door een fietsexpert voor het beste type band voor jouw situatie.

1. Onderhoud door een specialist

Hoewel de bovenstaande tips je op weg kunnen helpen, is een professionele onderhoudsbeurt nooit een slecht idee.

Fietsexperts kunnen je helpen bij een grondige controle van je e-bike en ervoor zorgen dat alles optimaal functioneert. Zo kun je nog veiliger en zorgelozer van je ritten genieten.