Wheels

Zo voorkom je dat er onderdelen van jouw e-bike worden gestolen

e-bike-onderdelen-diefstal-voorkomen
(Foto: Freepik)

Heb je eindelijk een mooie e-bike, worden je onderdelen gestolen. Dit is natuurlijk een nachtmerrie en het gebeurt vaker dan je wellicht zou denken. Onderdelen van e-bikes zijn namelijk razend populair onder dieven en leveren ze veel geld op. Het is dus niet enkel de elektrische fietsen die worden gestolen, de onderdelen zijn ook steeds vaker weg.

In verschillende steden in Nederland is het een groot probleem de laatste tijd: gestolen e-bike onderdelen. Nog nooit zijn er zo vaak onderdelen gestolen als in de eerste 9 maanden van 2023, blijkt uit onderzoeken. De meest gewilde onderdelen zijn de kostbare displays. Wij zetten op een rijtje hoe je de diefstal van onderdelen, en jouw gehele e-bike, kunt voorkomen.

E-bikes en onderdelen zwaar in trek

Zowel e-bikes als de onderdelen zijn populair onder dieven. Uit onderzoeken van de politie blijkt dat het afgelopen jaar een recordaantal van beide is gestolen. Dit komt uiteraard omdat er meer e-bikes zijn, maar daarnaast is het steeds bekender onder dieven dat de onderdelen kostbaar zijn. Een vervelende situatie en een flinke dosis hoofdpijn als je een mooie e-bike hebt aangeschaft.

Natuurlijk is het belangrijk een goede verzekering te nemen op jouw e-bike. Maar uiteraard wil je in eerste instantie voorkomen dat je jouw e-bike terug vind zonder display, accu, of dat zelfs de gehele fiets weg is.

Wij hebben daarom een aantal handige en essentiële tips voor je op een rijtje gezet die je een betere nachtrust zullen geven. Wees scherp met deze tips en blijf vooral consistent in de uitvoering. Deze tips besparen je namelijk  een hoop gedoe, tijd en geld.

e-bike-onderdelen-diefstal-voorkomen-tips

Zo voorkom je diefstal

De makkelijkste manier om diefstal te voorkomen is het meenemen van de kostbare onderdelen. In eerste instantie zijn dit de accu en eerder genoemde display. Dit zijn voor dieven de onderdelen waar ze het eerst naar kijken. Als ze zien dat je deze eraf hebt gehaald, ook als je slechts heel even naar binnen bent om een boodschap te doen, weten ze dat je scherp bent.

Is vooral de accu het probleem en kun je deze niet altijd en overal meenemen? Dan is een accuslot de ultieme oplossing. Dit is voor dieven een enorm gedoe en ze zullen al snel jouw accu met rust laten. Let op: koop wel een accu met een ART-keurmerk. 

Locatie is belangrijk

Daarnaast draait het om de locatie. Zorg dat jou e-bike goed in het zicht is, op een plek staat waar genoeg licht is. Hoe meer mensen er in de buurt zijn, hoe kleiner de kans dat een dief zijn kans waagt. Is er een beveiligde stalling in de buurt en moet je vanaf daar een stukje lopen? Gewoon doen! Ook dit is een van de beste oplossingen om diefstal te voorkomen.