Tech

Deze 5 dingen zijn belangrijk bij de aanschaf van een E-bike

Deze 5 dingen zijn belangrijk bij de aankoop van je E-bike
Foto: Freepik

Zoek je een nieuwe e-bike, dan merk je al snel dat het aanbod enorm groot is. En of je nu in de stad of in de natuur wil rijden, of gewoon naar je werk: je wil de e-bike kopen die perfect bij je past. Om je te helpen en keuzestress te voorkomen, hebben we 5 tips voor je verzameld. Dit zijn vijf essentiële punten waar je op moet letten bij het kopen van jouw nieuwe elektrische fiets.

1. Actieradius: hoe ver wil je gaan

Een van de meest cruciale factoren bij het kiezen van een e-bike is de actieradius, oftewel hoe ver je kunt rijden op een enkele acculading. Denk daarom goed na over je dagelijkse ritten. Ga je kortere afstanden afleggen in de stad, of ben je van plan om langere tochten te maken?

De accu is het hart van je e-bike en bepaalt hoe lang en ver je kunt rijden. Check daarom de capaciteit van de batterij, uitgedrukt in Wattuur (Wh). Bedenk wel dat een grotere batterij ook meer gewicht met zich meebrengt: gebruik je de fiets alleen voor korte ritjes, dan is een fiets met een wat minder grote en sterke accu – en een kleinere actieradius – doorgaans goedkoper en lichter van gewicht.

e bike kopen 5 punten opletten 1

2. Motor: vermogen

Het vermogen van het motortje in de e-bike is ook een belangrijk punt. Fiets je regelmatig berg- of heuvelop of kom je onderweg veel viaducten tegen? Kies dan voor een motor met een groter vermogen. Het vermogen wordt weergeven in Newton-meter (Nm). Hoe meer Newton-meter, hoe krachtiger de motor.  Wettelijk mag het vermogen van een e-bike maximaal 250 watt zijn. Heb je meer vermogen nodig? Kies dan bijvoorbeeld voor een e-pedelec. Daar heb je wel een rijbewijs voor nodig en moet je verplicht een helm op.

3. Motor: positie

De positie van de motor op je e-bike is belangrijk, want die heeft grote invloed op de rijervaring. Er zijn drie veelvoorkomende motorposities: in het voorwiel, in het achterwiel en in het midden van het frame. Een motor in het midden zorgt voor een gebalanceerde gewichtsverdeling en een ‘natuurlijke’ fietservaring. Aan de andere kant biedt een motor in het voor- of achterwiel vaak meer betaalbare mogelijkheden. Toch is de motor in het midden de meest gekozen optie.

e-bike kopen waar op letten

4. Nazorg: onderhoud en garantie

Het is verstandig bij de aankoop van een e-bike vooruit te denken. In het begin ben je natuurlijk heel blij met je nieuwe fiets, maar wat als na een tijdje een onderdeel stuk gaat? Dan wil je wel bij een e-bike fietsenmaker terecht kunnen Sta daarom stil bij onderhoud en garantie.

Je kent vast het verhaal van de Van Moof fietsen. Prachtige fietsen om te zien, maar de eigenaren konden op een gegeven moment vrijwel nergens meer terecht voor onderhoud. Wees verstandig en check of de onderdelen van je fiets makkelijk te vervangen zijn en uiteraard is ook een lange en uitgebreide garantie een pré.

5. Frame en comfort

Een e-bike moet natuurlijk niet alleen krachtig zijn, maar ook comfortabel. Wat comfortabel is verschilt per persoon. De meeste mensen willen graag in een rechte houding op de fiets zitten, maar kies je voor een meer sportief model, dan zit je meestal meer voorover, als een wielrenner. Let daarom op het frameontwerp: past dit bij wat jij comfortabel vindt?