Health

Dit is de duurste koffie ter wereld: Kopi Luwak kost een vermogen

duurste koffie ter wereld kopi luwak

We houden waarschijnlijk allemaal wel van een heerlijk kopje koffie. Lekker om de dag mee te beginnen of gewoon om de dag door te komen. Ooit gehoord van kopi Luwak? Kopi Luwak is de meest exclusieve én de duurste koffie ter wereld. Benieuwd waarom kopi Luwak de duurste koffie ter wereld is? Wij leggen het haarfijn voor je uit.
duurste koffie ter wereld civetkat

Wat is Kopi Luwak?

Kopi betekent koffie in het Indonesisch, Luwak is de Sumatraanse naam voor de Aziatische civetkat. De koffie wordt tegenwoordig niet alleen maar in Indonesië geproduceerd, maar ook in de Filippijnen en Vietnam. Kopi Luwak is gemaakt van Robusta of Arabica bonen. De koffieplant produceert bessen waar pitten (koffiebonen) inzitten. Deze bonen worden verbouwd op plantages in Indonesië. Op deze plantages lopen civet katten (Luwak) rond.

De connectie tussen poep en Kopi Luwak

Kopi Luwak is vooral ook bekend om het verhaal achter de koffie. Deze beruchte koffie heeft een interessante geschiedenis. Dat zit zo: de civetkatten die op de plantages rondlopen eten de bessen op zodra ze rijp zijn. De luwak zijn dol op het vruchtvlees van de koffiebessen. Echter verteren zij alleen het vruchtvlees, de bonen poepen zij weer uit. De koffiebonen worden door de lokale bevolking handmatig uit de uitwerpselen gehaald. Ja, echt waar.

De productiemethode

De koffiebonen worden vier tot zeven dagen gedroogd. Daarna worden de koffiebonen gewassen en licht gebrand. Kopi Luwak wordt voornamelijk geproduceerd op Bali, Oost-Timor, Sulawesi, Sumatra en Java. De grootste producent van Kopi Luwak is het eiland Sumatra.

Ook in de Filippijnen en Vietnam wordt deze exclusieve koffie geproduceerd. In de Filippijnen heeft de koffie verschillende namen. In vietnam staat Kopi Luwak bekend als cà phê chồn (wezel-koffie). De jaarlijkse productie van Kopi Luwak is zo’n 500 – 700 kg per jaar, waarbij Vietnam de minste hoeveelheid produceert.
duurste koffie ter wereld koffiebonen

Waarom is Kopi Luwak zo prijzig?

De duurste koffie ter wereld kost tussen de 90 en 550 euro per 500 gram. Absurde bedragen als je het ons vraagt. Vooral als je bedenkt dat het om een kopje koffie gaat. Benieuwd wat een kopje Kopi Luwak kost? Daar mag je tussen de 5 en 16 euro voor neerleggen. Kun je dat betalen, drink dan niet teveel, want zoveel koppen koffie mag je maximaal per dag drinken.

Dit heeft vooral te maken met een combinatie van de productiemethode en de populariteit van de Kopi Luwak. Hoe populairder de koffie is, hoe meer vraag er is. En de productie kan de vraag naar het product niet altijd bijhouden. Je bent uiteindelijk toch afhankelijk van dieren. Het is een natuurlijk proces wat je immers niet kan versnellen zonder dat het dierenmishandeling wordt. Deze (zeldzame) productiemethode zorgt voor een zeldzame koffie. Eigenlijk is het ook wel logisch dat de koffie zo prijzig is.

De smaak en de geur van Kopi Luwak

Iedereen zou een keer Kopi Luwak moeten proberen. Vooral de échte koffieliefhebbers moeten eens proeven van de duurste koffie ter wereld. De smaak van Kopi Luwak is stroopachtig, aard-achtig, zacht en vooral rijk van smaak. Deze bijzonde smaak is vooral te danken aan het feit dat maagsappen, enzymen en zuren van de Luwak hebben kunnen inwerken op de bonen.

Men omschrijft de geur als: ‘’prachtig, de perfecte combinatie tussen zoet en fris.’’ Dacht je dat Kopi Luwak naar poep zou ruiken? Nee dus. Nadat dit kopje gedronken hebt wil je ongetwijfeld meer, stoppen met koffie drinken zit er dan ook waarschijnlijk niet meer in.