Geld & Carrière

Dit zijn de duurste en goedkoopste seizoenkaarten in de Eredivisie

prijzen-seizoenkaarten-eredivisie
Foto: BSR

Het vaderlandse voetbalstadionpubliek heeft het afgelopen jaar veel te voorduren gekregen. Zo keken seizoenkaarthouders in Rotterdam-Zuid geregeld tegen vangnetten aan en waren ze in Groningen getuigen van meerdere malloten acties. Is het nog wel leuk om naar het voetbalstadion te gaan? Blijkbaar leuk genoeg om toch ook dit jaar weer een flink bedrag voor neer te leggen. Het SERC (Sports & Economics Research Centre) van HAN Sport & Bewegen heeft diepgaand onderzoek gedaan bij alle Nederlandse betaald voetbalclubs, en wat ze ontdekten zal je verrassen. De duurste seizoenkaart bevindt zich verrassend genoeg niet in Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam.

Op seizoenkaarthouders kun je bouwen

Het is de ruggengraat van het Nederlandse voetbal, en van de club in kwestie. De seizoenkaarthouders zorgen ervoor dat er altijd sfeer is in het stadion en dat de spelers een band kunnen krijgen met de club waar zij op dat moment voor voetballen. Samen juichen om een doelpunt en samen treuren na weer een nederlaag. Ajax is de onbetwiste koning van de seizoenkaartverkoop in Nederland, met een indrukwekkende 39.000 verkochte seizoenkaarten. Dat mogen we natuurlijk ook wel verwachten van de club met het grootste stadion.

Wat echt opvalt, is het gigantische aantal mensen dat zich digitaal bij Ajax heeft aangemeld om maar een glimp op te vangen van een thuiswedstrijd. Maar liefst 120.000 zielen staan te popelen om toegangskaarten te bemachtigen. PSV volgt met 9.000 wachtenden, terwijl FC Twente (4.500) en FC Emmen & N.E.C. (beide met 3.000) de rij sluiten. Feyenoord geeft aan geen wachtlijst te hanteren, maar er zijn altijd andere manieren om fans blij te maken. Diverse clubs bieden een tweedekans-verkoop aan, wat het voor meer mensen mogelijk maakt om een voetbalwedstrijd bij te wonen.

prijzen-seizoenkaarten-eredivisie

Duurste en goedkoopste seizoenkaarten

Almere City FC verovert de harten van voetbalfans en wint snel terrein met hun langverwachte toegang tot de Eredivisie. De cijfers spreken voor zich: een indrukwekkende stijging van 1.500 seizoenkaarten in vergelijking met vorig seizoen. Wat het nog beter maakt, is dat de goedkoopste seizoenkaart voor volwassenen slechts €136 kost, wat aantoont dat deze club het beste wil bieden aan zijn gemeenschap zonder de portemonnee te belasten.
Terwijl andere clubs zoals Fortuna Sittard, Vitesse, Excelsior en Volendam de prijzen opdrijven tot €200 voor een seizoensplek, blijft Almere City FC trouw aan zijn supporters. De prijzen blijven toegankelijk, wat de club lijkt te definiëren als een bron van beweging en gemeenschapssamenhang in Almere en omgeving.

Voor de duurste seizoenkaart moet je volgens het rapport van de HAN in Enschede zijn, bij FC Twente. Hier betaal je maar liefst €1.080 voor een permanente zitplaats. De Tukkers worden gevolgd door PSV (€895,-), Ajax (€795,-) en Feyenoord (€748,-). De gedeelde vijfde plaats van duurste seizoenkaarten word gedeeld door FC Volendam en Sparta Rotterdam. Hier betaal je €600 voor een jaarkaart. Zo liggen de prijzen bijvoorbeeld in Volendam ver uit elkaar, waar relatief goedkope zitplaatsen afgewisseld worden met torenhoge prijzen voor een beter zicht.

prijzen-seizoenkaarten-eredivisieprijzen-seizoenkaarten-eredivisie

Verschillende type seizoenkaarthouders

Velen van ons hebben wel eens op de tribune gezeten bij een voetbalwedstrijd. De wedstrijd op zich is niet altijd leuk, maar het vertier vind vooral plaats op de tribune. Zo heb je verschillende soorten seizoenkaarthouders die heel goed vallen te onderscheiden. Neem nu de eeuwige trouwe supporter, de onverschrokken hoeders van de club, trotseren weer en wind zonder aarzelen. Hun kasten puilen uit met sjaals, vlaggen en truien in clubkleuren, als een kleurrijk eerbetoon aan hun onverbrekelijke band. Je kunt ze vaak herkennen aan hun klaagzang richting de eigen club. Geen goed woord valt er te zeggen, maar schuiven toch weer iedere wedstrijd vol goede hoop aan. Dan heb je nog de zingende ondersteuners. Als de noten van passie en clubliefde door het stadion galmen, ontstaat er een magische ambiance die de spelers inspireert tot grootse daden.

Voor de gezinsuitjes is het stadion meer dan een voetbalveld; het is een familie traditie. Ouders geven de fakkel van clubliefde door aan hun kinderen, en samen vullen ze de tribunes met dromen van toekomstige glorie. De clubhistoricie zijn levende encyclopedieën van clublegendes, klassieke wedstrijden en historische momenten. Ze delen hun schat aan kennis met anderen, als ware bewakers van de clubgeschiedenis. En dan hebben we nog de optimisten, zij brengen licht in donkere tijden. Hun geloof in een glorieuze wederopstanding is een bron van inspiratie voor medesupporters, een herinnering dat in voetbal, net als in het leven, hoop altijd blijft bestaan. Samen vormen deze seizoenkaarthouders een kleurrijk en gepassioneerd mozaïek van de ware betekenis van clubliefde.