Tech

Dit zijn de 9 duurste domeinnamen ter wereld

Duurste domeinnamen

Vaak kost een domeinnaam registeren hooguit een paar tientjes. Dat wordt heel anders als het om een al bestaande en gewilde domeinnaam gaat. Bedrijven hebben soms wel tientallen miljoenen over voor een korte, krachtige domeinnaam. Maar wat zijn nu de allerduurste domeinnamen ter wereld? We gingen voor je op onderzoek uit en stuitten op waanzinnige bedragen. Dit zijn de negen duurste domeinennamen ter wereld.

9 Sex.com

De hoeveelheid seks-gerelateerde content op internet is bijna niet in te schatten. Het zal je dan ook verbazen dat sex.com de enige seksueel getinte domeinnaam in deze top 10 is. Wat domeinnamen voor sexsites betreft lijkt er een verzadigingspunt bereikt. Het recordbedrag van 14 miljoen dollar voor sex.com in 2010 is allang vele malen overtroffen.

8. Insure.com

Deze site werd al in 1998 opgericht, om dé toonaangevende online bron voor verzekeringsinformatie te worden. Tegenwoordig biedt Insure.com gebruikers nog altijd informatie over verschillende verzekeraars en verzekeringsagenten. In augustus 2005 werd Insure.com verkocht voor 16 miljoen dollar, toen een van de hoogste prijzen ooit betaald voor een verzekeringsdomeinnaam.

Duurste domeinnamen 7. 360.com

De website met deze naam was oorspronkelijk eigendom van een Chinees internetbedrijf genaamd Qihoo 360. De site werd in 2015 overgenomen door een Amerikaanse investeringsmaatschappij voor 17 miljoen dollar. Zij zagen in de website een potentiële waarde van meer dan 1 miljard dollar. Of die waarde inmiddels al is bereikt is niet bekend.

6. Internet.com

In 1995 betaalde het bedrijf Netcom On-Line Communications Services Inc.18 miljoen dollar voor de domeinnaam Internet.com. Dat was destijds de duurste domeinnaam ooit verkocht en het is nog steeds een top 10-waardig bedrag. Het domein is eigendom van Quinstreet, een beursgenoteerd bedrijf dat gespecialiseerd is in online marketing en leadgeneratie.

5. Voice.com

De domeinnaam Voice.com is in 2019 verkocht voor 30 miljoen dollar. De nieuwe eigenaar is anoniem, maar het gerucht gaat dat men van plan is om met het domein een nieuwe spraak-gestuurde zoekmachine te lanceren. Het enorme prijskaartje zegt wel iets over het groeiende belang van gesproken zoekopdrachten, die steeds populairder worden als een manier om online informatie te vinden.

Duurste domeinnamen

4. PrivateJet.com

Zoals de naam al doet vermoeden is de website PrivateJet.com een marktplaats die eigenaren van vliegtuigen verbindt met chartermaatschappijen en andere exploitanten van privévluchten. In 2019 werd het domein verkocht voor een recordprijs van 30,18 miljoen dollar. Dat is een aanzienlijk investeringsrendement als je weet dat de vorige eigenaar van de website de domeinnaam in 2012 kocht voor 250.000 dollar.

3. VacationRentals.com

Deze website werd opgericht in 1996 en werd al snel een populaire bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar (vakantie)huurwoningen over de hele wereld. Gezien de leeftijd en waarde van het domein is het inmiddels wel duidelijk dat de website een blijvertje is in de vakantieverhuurbranche.

In 2007 werd de vakantieverhuurwebsite VacationRentals.com verkocht aan HomeAway voor maar liefst 35 miljoen dollar. Naast de indrukwekkende verkoopprijs onderscheidt VacationRentals.com zich ook als een van de langstlopende bestaande website in dit vakgebied.

Duurste domeinnamen

2. Insurance.com

Op 3 september 2020 werd de domeinnaam Insurance.com verkocht voor 35,6 miljoen dollar op een veiling. De koper van Insurance.com bleek QuinStreet te zijn, dat ook eigenaar is van verschillende andere verzekeringswebsites, onder andere Compare.com en BankrateInsurance.com. Het hoge prijskaartje voor Insurance.com toont aan hoe groot het belang van een solide aanwezigheid op het web is voor de verzekeringssector.

1. CarInsurance.com

In de verzekeringswereld heeft men grote bedragen over voor gewilde domeinnamen. Ook op nummer 1 komen we QuinStreet weer tegen (zie nummer 2 en nummer 6): zij kochten namelijk in 2019 het domein met de naam CarInsurance.com. Op de site kunnen gebruikers Amerikaanse autoverzekeringen vergelijken. Ze betaalden er maar liefst 49,7 miljoen dollar voor, en dat is een record dat tot op de dag van vandaag staat.