
Zoveel duurder zijn producten vergeleken met de prijs van vorig jaar
-
Mike
- •
-
Mike
- •
- Geld & Carrière
- •
Door de stijgende inflatie betalen mensen zich scheel aan normale producten zoals graan, vlees, groenten en andere producten. We merken het in onze portemonnee, onze energierekening, en tijdens het tanken van de auto. Maar hoeveel duurder zijn dergelijke producten in het afgelopen jaar geworden? Wij hebben de cijfers erbij gepakt, en die zijn op zijn zachtst gezegd schrikbarend te noemen.
Hoge inflatie zet door in 2023
Als we de cijfers van het Bureau voor de Statistiek (CBS) erbij pakken dan zien we dat de inflatie op het moment van schrijven een hoogte heeft van 17,2%. Dat was in juni 2021 nog 1,2%. Deze opzienbarende stijging heeft uiteraard te maken met de oorlog in Oekraïne. De gasprijzen gaan door het dak, voor veel mensen is besparen een tweede natuur geworden. Anderen kunnen het hoofd niet meer boven water houden.
Door te besparen op energie en slimme tips om te besparen op boodschappen na te leven proberen veel mensen de eindjes aan elkaar te knopen. Vooral aan de kassa in de supermarkt merkt de consument de gevolgen van de hoge inflatie, en in veel gevallen ook krimpflatie, dus minder product in de verpakking voor dezelfde prijs. We hebben een aantal producten bij elkaar gezocht die sterk in prijs zijn gestegen.
Deze producten zijn duurder geworden
We zien dat vooral een algehele stijging in de prijs van alle producten in de supermarkt, maar producten zoals vlees en vis zijn extreem in prijs gestegen. De gemiddelde consument besteedt 11% van zijn uitgaven aan voeding. Er gaat dus 11% van het netto inkomen naar reguliere boodschappen. Hiervan gaat een kwart naar vlees en vis, 23% naar groente en fruit, 21% aan brood en andere graanproducten en ongeveer 14% aan zuivel. Alle genoemde producten stegen zeer sterk in prijs.
In de onderstaande tabel, zoals deze is opgezet door het CBS zien we een sterke stijging van de prijs van producten in verhouding met een jaar eerder. Vlees en vis zijn maar liefst 15,2% in prijs gestegen, maar ook producten zoals poedermelk voor baby’s en luiers zijn duurder geworden. Echte uitschieters zijn vette producten zoals boter (35% duurder), en oliën, waarvan zonnebloemolie met 60% is gestegen. We moeten dus op de kleintjes letten, en een financiële buffer aanleggen als het kan.