Health

Dronken van alcohol in eten: aangeschoten met je vrienden aan tafel

dronken-drank-in-eten
(Foto: Unsplash)

Er bestaan best veel gerechten waarin alcohol een belangrijke rol speelt. Maar kun je eigenlijk dronken worden door drank in eten? Hoewel het misschien verrassend klinkt, is het antwoord ja. Gerechten met alcohol kunnen wel degelijk een bedwelmend effect hebben. Laten we eens wat dieper duiken in dit bijzondere fenomeen.

Hoe neemt je lichaam alcohol op?

Het geheim schuilt in de manier waarop alcohol wordt opgenomen door ons lichaam. Wanneer we alcohol drinken, wordt het snel geabsorbeerd in onze bloedbaan via de maag en de dunne darm. Op deze manier bereikt het rechtstreeks onze lever, waar het wordt afgebroken.

Wanneer we alcohol consumeren via voedsel, verloopt dit proces iets anders. Hoewel de concentratie alcohol in voedsel meestal lager is dan in drank, kan het nog steeds een effect hebben. De alcohol komt toch in contact met ons spijsverteringsstelsel, waardoor het geleidelijk wordt afgebroken en geabsorbeerd. Hierdoor kan het nog steeds in onze bloedbaan terechtkomen en een – meestal licht – bedwelmend effect hebben. Drank in eten

Bekend voorbeeld: coq au vin

Een bekend voorbeeld van een gerecht met alcohol is coq au vin. Een authentiek, overbekend, maar nog altijd heerlijk Frans gerecht waarbij kip wordt gestoofd in rode wijn. Terwijl de alcohol kookt, verdampt een deel ervan, maar een resterende hoeveelheid blijft behouden. Bij consumptie kunnen de alcoholmoleculen in het gerecht hun weg vinden naar ons bloed, zij het in kleinere hoeveelheden.

Ook tiramisu kan alcohol bevatten

Een ander bekend gerecht is tiramisu, een Italiaans dessert dat wordt bereid met onder andere mascarpone, koffie en marsala wijn. Hoewel de marsala wijn meestal wordt gekookt om de alcohol te verdampen, kan er toch een kleine hoeveelheid achterblijven.

Bij het eten van tiramisu kunnen de resterende alcoholmoleculen, zij het wel  in zeer beperkte mate, ons systeem binnendringen en een mild bedwelmend effect hebben.

Drank in eten

Je wordt niet snel dronken van drank in eten, maar het kan wel

Een artikel in wetenschappelijk tijdschrift New Scientist uit 2014 meldt al dat je aardig aangeschoten kan worden van alcohol in je eten. Natuurlijk is de hoeveelheid alcohol in voedsel meestal veel lager is dan in drank. En de meeste gerechten worden bereid met het oog op de smaak, niet om een dronken gevoel op te wekken. Toch kun je het effect van alcohol niet uitsluiten. Daarbij speelt naast de hoeveelheid alcohol in het gerecht ook de gevoeligheid van een individu voor alcohol een rol.