drijvende stad oceanix
Living

‘S werelds eerste drijvende stad wordt in 2025 werkelijkheid

‘S Werelds eerste drijvende stad zou al in 2025 in gebruik kunnen worden genomen. Al jarenlang praten ingenieurs en architecten over de bouw van een baanbrekend project als deze. Het bleek echter moeilijker dan gedacht. Nu lijken de drijvende huizen echter gebruiksklaar te kunnen zijn in de aankomende vier jaar.

Drijvende stad Oceanix

Negen dagen geleden was daar eindelijk de doorbraak. Op 18 november gaf de Zuid-Koreaanse stad Busan in samenwerking met Oceanix en UN-Habitat groen licht om te beginnen aan de bouw van de drijvende stad. De nieuwe plaats zal ongeveer 75 hectare omvatten en de thuisbasis worden van 10.000 inwoners.

Het zal bestaan ​​uit een groot aantal zeshoekige eilanden, waarbij elke twee hectare een grote wijk de thuisbasis zal worden van gemeenschappen van 300 personen. Buurten worden gegroepeerd in zogeheten clusters van zes rond een beschermde centrale haven, en vormen een dorp van maximaal 1.650 inwoners.

oceanix drijvende stad

oceanix drijvende stad

Organische groei

De nieuwe stad wordt speciaal ontworpen om in de loop van de jaren organisch te groeien, zich te transformeren en aan te passen aan leefomstandigheden. Itai Madamombe, mede-oprichter van Oceanix, vertelde in een interview met Insider: “Het gebeurde toevalligerwijs dat Busan de beste plaats voor ons is om dit prototype op te zetten.”

“Dit is iets waarvan we hopen dat het nuttig zal zijn voor alle kuststeden over de hele wereld, en alle kustgemeenschappen die worden geconfronteerd met de uitdaging van de zeespiegelstijging.” Het idee is dus dat de stad meegroeit met de zee, en goed bestand is tegen overstromingen en andere weersomstandigheden.

oceanix drijvende stad organische groei

drijvende stad oceanix

Ook zal de stad volledig zelf onderhoudend zijn. Het zal haar eigen energie, zoet water en eten produceren met kooien onder de eilanden die kunnen worden gebruikt om zeevruchten te huisvesten. Oceanix gaat samenwerken met lokale ontwerpers om de stad af te stemmen op de omgeving. De totale kosten worden geschat op ongeveer $ 200 miljoen.