Food & Drinks

Met deze 5 drankspelletjes ga jij zalig het nieuwe jaar in

drankspelletjes oud en nieuw

Van bordspellen tot drankspelletjes, wie houdt er nou niet van georganiseerd plezier? Het is daarom belangrijk dat je tenminste één drankspel in huis hebt. Niemand wil de hele avond hetzelfde drankspel spelen. Dus als je inspiratie zoekt om de afwisseling erin te houden, ben je aan het goede adres. Wij hebben de 5 beste drankspelletjes voor je op een rijtje gezet.

drankspelletjes oud en nieuw

Oud en nieuw met drankspelletjes

Oudejaarsavond gaat anders zijn dan alle andere jaren die wij hebben meegemaakt. We kunnen gerust stellen dat 2020 een rampzalig jaar is geweest voor de meeste van ons. Daarom hebben wij een top 5 gemaakt van leukste drankspelletjes die je tijdens oud en nieuw kunt spelen met je gasten.

1. Bussen

Laten we beginnen met een klassieker die de meeste van ons al kennen. Bussen is een drankspel waarbij je een combinatie van geluk en logica nodig hebt om niet helemaal dronken aan de tweede ronde te beginnen.

‘Ride the Bus’ is een kaartspel met eenvoudige basisinstructies waarmee vreemden en vrienden kunnen “leren terwijl ze spelen”. De volledige spelregels vind je hier!

2. Jiuling

Het tweede spel op onze lijst is er één waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord. Toch is dit drankspel al ruim 3200 jaar oud! Niet gek ook dat dit spel wordt gezien als het oudste drankspelletje ooit.

Wat je nodig hebt

Een glas gevuld met drank, je vingers en rekenskills.

Spelregels

Elke speler houdt een getal achter de rug met zijn of haar vingers. De anderen proberen de combinaties van getallen te raden. Degene die het dichtst bij het exacte aantal zit wint. De rest drinkt hun drankje op. Hoe langer het spel duurt, hoe moeilijker het zal worden om het getal te raden.

drankspelletjes oud en nieuw

3. Ping Pong Pang

De Japanners zijn de grondleggers van leuke drankspellen, en daar hoort Ping Pong Pang zeker bij. Je kunt dit spel spelen met elk gewenst drankje.

Wat je nodig hebt

Alle spelers zitten in een kring. Je hebt hier geduld, een luisterend oor en een drankje voor nodig.

Spelregels

De eerste speler begint het spel door het woord ‘ping’ te zeggen. Degene die links van de persoon zit (met de klok mee) zegt pong, en de persoon die daarnaast zit zegt dan weer pang. De laatste persoon moet vervolgens ook iemand aanwijzen die weer moet beginnen met ping. Als het niet snel genoeg gaat of iemand vergeet te wijzen, dan zegt de rest ‘drink up bitch’. Je kunt al raden wat er dan moet gebeuren.

4. Dudo

Tijd voor nog een gouwe ouwe en tevens onze favoriet: Dit 400-jaar oude spel is in Zuid-Amerika razend populair en wij begrijpen waarom!

Wat je nodig hebt

Vijf dobbelstenen, een cup, een pokerface en drank.

Spelregels

Elke speler begint met vijf dobbelstenen en één beker die wordt gebruikt om de dobbelstenen voor alle andere spelers te verbergen. Begin met één dobbelsteen om te bepalen wie als eerste aan de beurt is; degene die het hoogste aantal gooit, begint de beurt.

Dan begint het spel. Iedereen gooit al zijn/haar dobbelstenen op tafel. Na te hebben gekeken naar de nummers die je hebt gegooid, biedt de eerste spelers een openingsbod.

Als je bijvoorbeeld twee 2en hebt gegooid, kun je een voorspelling doen. Bijvoorbeeld: Ik denk dat er in totaal vijf 2en in het spel zitten.

De volgende speler moet vervolgens een hoger totaal aantal dobbelstenen bieden (“zes 2en”), of een dobbelsteen met een hoger nummer (“drie 4s”), zeggen.

Als je denkt dat een tegenspeler bluft of verkeerd gokt met het aantal roep je “¡dudo!”. Iedere speler moet vervolgens zeggen of ze het hiermee eens zijn of niet.

Alle spelers draaien dan hun bekers om en tellen alle dobbelstenen op tafel. Je kunt al raden wat de verliezers moeten doen. Drinken!

drankspelletjes oud en nieuw

5. Ring Of Fire

Ring of Fire is het ultieme drankspel. Het enige wat je nodig hebt is een pak speelkaarten en een grote drinkbeker. Als je weinig glazen hebt, kun je een kan, vaas of zelfs een emmer gebruiken. Het kan niet gek genoeg bij dit spelletje!

Spreid de kaarten naar beneden gericht rond het glas in een cirkel. Elk kaartnummer komt overeen met een actie of taak (kleur maakt niet uit in dit spel). De acties die bij elke kaart horen vind je hier!

Zoek je nog een livestream met de bekendste artiesten tijdens Oud en Nieuw? Dan hebben wij de allerbeste voor je op een rijtje gezet!