dit-verdiende-mart-hoogkamer-ik-wil-zwemmen
Geld & Carrière

Dit verbazingwekkende bedrag verdiende Mart Hoogkamer met ‘Ik ga zwemmen’

De hit ‘Ik ga Zwemmen’ van Mart Hoogkamer was lange tijd onontkoombaar. Naar welke kroeg, club of terras je ook ging was het nummer te horen. Maar wat heeft zanger Mart Hoogkamer eigenlijk financieel overgehouden aan het ongekende succes van ‘Ik Ga Zwemmen’ ?

Mart Hoogkamer was er vroeg bij

De 24-jarige zanger uit Leiden begon zijn carrière in 2008 door deel te nemen aan ‘Kinderen zingen met sterren’. Hij werd verdienstelijk tweede. In 2016 kreeg hij meer bekendheid door zijn deelname aan ‘Holland’s Got Talent’. Ook hier werd hij tweede.

Met een vernieuwde versie van het nummer ‘Lachen, beetje huilen’, een duet dat hij samen met Willeke Alberti opnam, scoorde hij datzelfde jaar zijn eerste hit. In de zomer van 2021 behaalde hij zijn eerste nummer 1-notering in de Nederlandse Top 40 met de megazomerhit ‘Ik ga zwemmen’. Je kunt de zanger inmiddels in een adem noemen met namen als Rene Froger en Gerard Joling. Ook financieel en in de liefde gaat het hem voor de wind.

Sinds anderhalf jaar is hij naast succesvol in de muziek namelijk ook gelukkig in de liefde. Hij heeft een relatie met de beeldschone fashion-onderneemster en make-up artist Jennifer van Ooijen.

Dit verbazingwekkende bedrag verdiende Mart Hoogkamer met Ik ga zwemmen

De verdiensten van ‘Ik ga zwemmen’

Tegenwoordig kun je met een succesnummer op verschillende manieren inkomsten vergaren, met streams op verschillende platformen bijvoorbeeld. We zetten de streams en airplay van ‘Ik ga zwemmen’ voor je op een rij.

Streams op Spotify

Eind 2021 was ‘Ik ga zwemmen’ 24.930.699 keer beluisterd op Spotify.Spotify doet altijd geheimzinnig over betalingen per stream. Er is ook geen vast tarief voor, maar diverse factoren beïnvloeden de prijs.

Het heeft bijvoorbeeld te maken met de abonnements- en advertentiekosten die per land verschillen. Volgens kenners geldt in Nederland een bedrag van 0,0031 euro per stream. Dat zou voor ‘Ik ga zwemmen’ dus neerkomen op 77.285,17 euro.

Streams op YouTube:

Tot en met eind vorig jaar is het nummer 10.475.354 keer bekeken op YouTube. Hoeveel dit precies oplevert is een ingewikkelde berekening. Inkomsten op YouTube gaan via het advertentienetwerk van Google: AdSense.

Je krijgt betaalt per uitgekeken advertentie, en zoals je weet slaan veel kijkers de advertenties over. Volgens de goed ingelichte site InfluencerMarketingHub betalen adverteerders gemiddeld 0,18 dollar betalen per volledig uitgekeken advertentie. InfluencerMarketingHub meldt ook dat slechts 15 procent van de mensen de advertentie volledig uitkijkt.

Daar komt nog bij dat Google maar liefst 32 procent van de advertentie inkomsten zelf opstrijkt. De overgebleven 68% is voor de eigenaar van het kanaal. Als je ervan uitgaat dat 15 procent van de ruim 10 miljoen kijkers naar ‘Ik ga zwemmen’ de advertentie volledig uitgekeken, komt dat neer op 1.571.303,10 advertenties.

Ga je uit van de gemiddelde beloning van , 0,18 dollar, dan kom je op een totaalbedrag van 282.834,56 dollar. Trek er de inkomsten van Google vanaf en Mart Hoogkamer houdt dan omgerekend zo’n 169.248,20 euro over aan ‘Ik Ga Zwemmen’ op YouTube.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mart Hoogkamer (@marthoogkamer)

Airplay inkomsten

Dan hebben we nog de inkomsten uit airplay, oftewel hoe vaak word je op de radio gedraaid. De radiostations berekenen dat per seconde en de verdiensten verschillen per radiostation. Volgens insiders verdiende Mart Hoogkamer tot en met eind vorig jaar zo’n 3.198,00 euro aan airplay met  ‘Ik Ga Zwemmen’. Daarvoor moet Mart Hoogkamer soms een biertje koppen op het podium, maar dat terzijde.

Zoveel verdiende Mart Hoogkamer met ‘Ik ga zwemmen’

Tel je alle hiervoor genoemde bedragen bij elkaar op dan kom je uit op 249.553,84 euro. Dat is op zich al een lekker bedrag, maar vermoedelijk valt het nog veel hoger uit. De cijfers zijn namelijk van eind vorig jaar en natuurlijk is het nummer daarna ook nog gestreamd en op de radio beluisterd.

Ook zijn de inkomsten uit optredens niet meegeteld. Ook dat is waarschijnlijk een fors bedrag als je weet dat Mart Hoogkamer zwemt in de optredens en voor een optreden van een half uur 6.995, – euro exclusief BTW vraagt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mart Hoogkamer (@marthoogkamer)