Geld & Carrière

Deze 7 dingen worden flink duurder in 2024

dingen duurder 2024
(Foto: Freepik)

We zitten alweer in het laatste kwartaal van 2023. Hoogste tijd om vooruit te kijken naar komend jaar: wat staat ons te wachten? Helaas ontkomen we er niet aan dat het leven weer duurder gaat worden. Maar wat wordt er dan precies allemaal duurder in 2024? We zetten 7 van de grootste prijsstijgingen voor je op een rij.

7. Vermogensbelasting hoger

De spaarrente stijgt en nu denk je misschien dat je spaargeld weer ouderwets gaat groeien. Dat zal waarschijnlijk iets tegenvallen, want je gaat meer belasting over je vermogen betalen. Het belastingtarief gaat van 32 naar 34 procent. Die 34 procent betaal je over het fictieve rendement. Hoe hoog het fictief rendement precies is lees je op deze pagina over box 3 van de Belastingdienst.

Het gaat overigens om spaargeld boven de € 57.000. Daaronder betaal je géén belasting over je vermogen. Dit grensbedrag is gelijk gebleven met vorig jaar. Je merkt de verhoging overigens pas een jaar later: in 2024 doe je immers aangifte over 2023.

dingen duurder 2024

6. Boetes duurder

Nederland heeft al zo’n beetje de hoogste boetes van Europa, maar ze gaan toch nog verder omhoog komend jaar. Gemiddeld worden verkeersboetes tien procent duurder in 2024! Rijd je bijvoorbeeld door rood, dan ben je zo’n 300 euro kwijt. Bellen achter het stuur? Dat is natuurlijk sowieso onverstandig, maar ook financieel onaantrekkelijk. Er staat namelijk een boete van zo’n 420 euro op in 2024.

5. Accijns omhoog op tabak

Vanaf april 2024 zal de accijns op sigaretten, shag en sigaren stijgen. De prijs van een pakje sigaretten (20 stuks) gaat met een extra € 0,60 stijgen naar een gemiddelde prijs van 10,70 euro. De accijns per pak shag (50 gram) zal met € 3,60 toenemen, waardoor de gemiddelde prijs op € 24,14 euro. De accijns op sigaren en cigarillo’s zal dan 11% van de verkoopprijs bedragen. Deze voorstellen moeten nog wel eerst langs de Tweede en Eerste Kamer, maar hoe dan ook kun je door te met stoppen met roken veel geld besparen.

dingen duurder 2024

4. Accijns omhoog op alcohol

Per 1 januari 2024 gaan de accijnzen op bier, wijn en andere alcoholhoudende dranken met 16,2% omhoog. Dit vertaalt zich in een prijsverhoging van bijvoorbeeld € 0,50 per krat bier en gemiddeld € 0,13 per fles wijn. Ook voor alcohol geldt: de maatregelen moeten eerst nog langs de Tweede en Eerste Kamer, dus zijn nog niet 100% definitief.

3. Postzegels duurder

Met ingang van 1 januari 2024 gaat een postzegel van PostNL € 1,09 kosten, bijna 8 procent meer dan de huidige prijs van 1,01 euro. PostNL rechtvaardigt deze verhoging door te verwijzen naar de voortdurende daling van de aantallen stuks post die we met zijn allen versturen. Ondanks de afname van brieven en kaarten blijft PostNL wel vrijwel dagelijks duizenden straatbrievenbussen legen en lopen en fietsen er postbezorgers door elke straat van Nederland.

De prijs voor het versturen van brieven naar het buitenland en frankering bij een PostNL-punt stijgt ook. En je gaat ook 1 euro per vel meer betalen voor decemberzegels.

dingen duurder 2024

2. Energiebelasting gaat waarschijnlijk omhoog

De energiebelasting zal volgens de miljoenennota omhoog gaan. Het gaat dan vooral om gas: de belasting daarop is nu € 0,59266 per M³ en zou omhoog gaan naar € 0,70538. Daar komt bij dat er geen prijsplafond meer is voor energie. Het is daarbij wel belangrijk te weten dat na Prinsjesdag een Tweede Kamermeerderheid heeft voorgesteld om de geplande gasbelasting met 200 miljoen euro te verlagen. Het is nu nog niet bekend welke invloed dat zal hebben.

1. Zorgpremie gaat sterk omhoog

Verschillende Nederlandse zorgverzekeraars laten weten dat de zorgpremie volgend jaar aanzienlijk zal stijgen. Ze wijzen toenemende zorgkosten die een premiestijging onvermijdelijk maken. Schattingen wijzen op een stijging van zo’n € 11,50 per maand per verzekerde. Opmerkelijk genoeg stijgt de zorgtoeslag niet mee. De gemiddelde premie per persoon per maand komt naar verwachting in 2024 op zo’n € 149 uit.