Geld & Carrière

Het rijke leven van Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz

Dietrich Mateschitz

Op 22 oktober 2022 eindigde het leven van Dietrich Mateschitz. Hij was al geruime tijd ziek. De Oostenrijks ondernemer en miljardair is vooral bekend als de mede-oprichter van energiedrank Red Bull. Mateschitz heeft in elke denkbare vorm een vol en rijk leven geleid. Als een ode aan deze sympathieke ondernemer hebben wij zijn leven en zijn bijdrage aan de levens van anderen in dit artikel uitgelicht.

De Thaise en Oostenrijkse ondernemers

Dietrich Mateschitz werd op 20 mei 1944 geboren Sankt Marein im Mürztal, Oostenrijk. Na een relatief rustige jeugd besloot Mateschitz te gaan studeren aan de grootste handelsschool in Europa, de Weense Wirtschaftsuniversität Wien. Hij verliet de universiteit in 1972 met een marketingdiploma, en werkte in de twaalf jaar erna voor topbedrijven zoals Unilever en Blendax.

In 1982 ontmoette hij de Thaise zakenman Chaleo Yoovidhya. De twee zakenmannen richtten twee jaar later Red Bull op. Het idee was geboren door Yoovidhya, die eerder een energiedrank had ontwikkeld dat Krating Daeng heette, wat letterlijk vertaalt Rode Stier betekent. Red Bull werd door goede marketing en investeringen al snel een wereldwijd succes. Helaas heeft Chaleo Yoovidhya tot 2012 kunnen genieten van het succes, want hij overleed toen op 88-jarige leeftijd.

dietrich mateschitz

Het succes van energiedrank Red Bull

Mateschitz en Yoovidhya investeerden destijds in 1984 beiden 500.000 dollar in de ontwikkeling van Red Bull. De ingrediënten van het Thaise energiedrankje Krating Daeng werden gebruikt, maar de smaak werd aangepast naar westerse voorkeur. Toen de zakenmannen het eens waren over het eindproduct besloten ze Red Bull eerst in Oostenrijk te verkopen. Dit bleek een daverend succes, waarna de weg voor de rest van de wereld open lag.

Vanaf 1992 werd Red Bull ook verkrijgbaar in Hongarije en Slovenië, maar dat was pas het begin van het wereldwijde succes. Red Bull werd pas een miljardenbedrijf toen het voet aan de grond kreeg in de rest van Europa en de Verenigde Staten. Vanaf de uitbreiding in 1992 duurde het 8 jaar voordat het drankje de wereldwijde markt had veroverd. In 2000 was het drankje overal ter wereld een gigantisch succes.

dietrich mateschitz oostenrijk red bull

Dietrich Mateschitz investeert in de autosport

Mateschitz werd multimiljardair met Red Bull. De Oostenrijkse ondernemer was een liefhebber van autosport en voetbal, daarom sponsorde en investeerde hij veel in sport. In de jaren 90 begon Red Bull met de sponsoring van Sauber. In 2005 richtte Red Bull een eigen Formule 1-team op, waar Max Verstappen momenteel het winnende gezicht van is. Oracle Red Bull Racing is een gevestigde topnaam in de autosport.

De naam Mateschitz duikt niet alleen op in de autosport. De uitgesproken voetballiefhebber kocht in 2005 ook voetbalclub Austria Salzburg op, en wist met zijn investeringen Red Bull Salzburg op te richten, een Oostenrijkse voetbalclub dat het in een paar jaar tijd tot de Bundesliga wist te schoppen. De thuisbasis van de club is voetbalstadion Red Bull Arena, in Salzburg.

dietrich mateschitz formule 1

Red bull Skydiving

Red Bull is niet alleen bij voetbal en autosport betrokken, het logo is ook te zien op stuntvliegtuigen en extreme sporten in de lucht. Onder het kopje Red Bull Skydiving is het merk verbonden aan spectaculaire evenementen die op grote hoogten plaatsvinden. De Red Bull Plane Swap was daar een onderdeel van. Tijdens deze stunt switchte een piloot met een parachute van het ene vliegtuig naar de andere.

Red Bull was zelfs in onze dampkring aanwezig tijdens Red Bull Stratos. Een extreme sprong waarbij Felix Baumgartner in 2012 een skydive maakte vanaf de rand van de ruimte. Miljoenen mensen zagen hoe hij de sprong vanaf 39 kilometer hoogte succesvol volbracht. De slogan ‘Red Bull geeft je vleugels’ was hierop zeker van toepassing. Check de legendarische sprong in het filmpje hieronder.

Het vermogen van een superondernemer

Dietrich Mateschitz heeft een onuitwisbare stempel op het leven van vele sportfans-en helden gedrukt door zijn merk te verbinden aan de topsport. Mateschitz stond bekend als een intelligente en charismatische man die het zakelijke leven graag combineerde met private luxe. Hij nodigde zijn zakenpartners graag uit op een informele plek, zoals zijn privé-eiland Laucala bij Fiji. Er gaan geruchten dat hij zijn gasten vermaakte met zijn eigen onderzeeboot.

Op het moment van zijn overlijden werd het vermogen van Mateschitz door Forbes geschat op 27,4 miljard dollar. De Oostenrijkse ondernemer bezat tot aan zijn dood 49% van de aandelen in Red Bull. De overige 51% is in handen van de familie Yoovidhya. Verwacht wordt dat de familie van Mateschitz de belangen van Red Bull gaat behartigen. Max Verstappen won onlangs de Grand Prix van de Verenigde Staten, deze overwinning heeft hij opgedragen aan Dietrich.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Max Verstappen (@maxverstappen1)