Deze raceauto bestuur je met alleen je hersenen
Wheels

Deze raceauto bestuur je met alleen je hersenen!

Een raceauto besturen met alleen je gedachten? Het kan gewoon! Wat je jaren geleden alleen nog in een sciencefiction film zou zien is vandaag de dag gewoon werkelijkheid. In de Formula Brain liet Vodafone consumenten een raceauto besturen met enkel en alleen hun hersenen!

Vergeet elektrische en zelfsturende auto’s, deze raceauto gaat veel verder dan dat. De Formula Brain raceauto is namelijk te besturen met je gedachten. Met behulp van een speciale helm wordt hersenactiviteit gemeten, op basis waarvan de auto sneller of juist langzamer gaat rijden.

Formula Brain: racen met je hersenen

De coureurs namen gek genoeg niet plaats in de auto zelf, maar in een speciaal ingerichte tent voorzien van een racestoel, een hoop moderne snufjes, electronica en schermen.

Vodafone Formula Brain

Op de raceauto zit een camera gemonteerd, die de live race-beelden over het Vodafone 4G netwerk naar het scherm van de coureur stuurt. Met behulp van de hoofdband kon de coureur de auto besturen.

De speciale band om het hoofd van de coureur is ontwikkeld om hersenimpulsen te meten en die te vertalen naar het gewenste rijgedrag. Hierdoor konden bestuurders dus met enkel hun gedachten de auto over het circuit te loodsen. Hoe ongelooflijk vet is dat!

Vodafone toont wereldprimeur

Vorige maand bestuurden Nederlandse consumenten voor het eerst in de wereld een raceauto met hun gedachten. In de 4 weken ervoor konden zij zich via een racesimulator kwalificeren voor de grote finale, waar zij als eerste ter wereld de echte raceauto mochten besturen.

Daan Berkhof uit Haarlem zette in de finale uiteindelijk de snelste tijd neer. “Ik ben een enorme racefan en om als eerste ooit een raceauto met mijn hersenen te besturen is geweldig.”

Deze raceauto bestuur je met alleen je hersenen 03

Innovatie

Met de Formula Brain toont Vodafone zich als een echte voorloper als het op innovatie aankomt. En het ontdekken en onderzoeken van nieuwe technologieën is niet alleen heel erg leuk, maar kan ook relevant zijn voor andere mensen.

Het op afstand besturen van iets, zonder ledematen of voice control, kan voor bijvoorbeeld mensen met een dwarslaesie meer veiligheid, communicatie of
meer vrijheid betekenen.

De techniek kent dus veel meer toepassingen dan alleen maar racen. En Vodafone ontdekt in de toekomst graag welke rol hun netwerk in deze ontwikkeling kan spelen. Voor nu is het vooral gewoon heel erg gaaf. Racen met enkel en alleen je gedachten. Wie wil dat nou niet?


Deze video is gesponsord door Vodafone