depressief-orgasme-post-nut-clarity-syndroom
Life

Depressief na orgasme: dit is het Post-Nut Clarity Syndroom

Je hebt misschien nog nooit van het Post-Nut Clarity Syndroom gehoord, maar als je jezelf miserabel, depressief, en vies voelt nadat je bent klaargekomen dan kan het zomaar zijn dat je lijdt aan dit vreemde syndroom. Door seks en klaarkomen horen juist geluksstofjes zoals endorfine en dopamine vrij te komen, maar wat als nou als het tegenovergestelde gebeurt?

Hormonen en opwinding

Bij mensen die masturberen of seks hebben komen hormonen vrij. Ze zijn zo geil als een konijn op een warme lentedag, en vergeten daarom alles om hen heen. Tijdens ‘de daad’ komen de bovengenoemde stofjes vrij, en kun je alleen nog maar denken aan seks en klaarkomen. Als je op een gegeven moment alle standjes hebt gehad, of het vel van je handen hebt liggen fappen, dan is het tijd voor het orgasme.

Bij de meeste mensen zorgt het orgasme voor een heerlijk hoogtepunt, waarna ze weer overgaan op de orde van de dag, zoals het doen van boodschappen of zo. Er zijn ook mensen die zich schamen na het klaarkomen, neerslachtig worden, of zichzelf vies vinden. Deze mensen hebben dan waarschijnlijk last van het Post-Nut Clarity Syndroom, een storm aan negatieve gedachten na het klaarkomen.

post nut clarity hormonen

Wat is het Post-Nut Clarity Syndroom?

Zoals we hierboven al beschreven komen er geluksstofjes vrij tijdens het hebben van seks. Als je na een orgasme weer op aarde landt dan kan dat ‘nuchtere gevoel’ gedachten opleveren waar je niet op zit te wachten. Je zet snel die 18plus zender over naar een klusprogramma op RTL4, en probeert te vergeten wat je zojuist hebt gedaan. Post-Nut Clarity is een relatief nieuwe term dat een naam geeft aan het gevoel wat zojuist hebben omschreven.

Zowel mannen als vrouwen kunnen hier last van hebben, volgens seksuologen zou de term Post-Nut Clarity Syndroom dus eigenlijk ‘Post-Sex Clarity Syndroom’ moeten worden genoemd. Het feit dat het door vrouwen minder wordt ervaren is simpelweg omdat vrouwen minder snel klaarkomen dan mannen. Er is geen geneesmiddel of iets dergelijks voor, behalve accepteren dat je nu eenmaal een mens bent die, net zoals iedereen, seksuele behoeftes heeft.

post-nut clarity syndroom remedie