Geld & Carrière

Dit ‘schamele’ bedrag verdiende Demi Vollering met Tour de France Femmes winst

Dit 'schamele' bedrag verdiende Demi Vollering met haar Tour de France Femmes overwinning
Foto: A.S.O.

Demi Vollering won editie 2023 van de Tour de France voor vrouwen. Het verschil met nummer 2, Lotte Kopecky was een afgetekende 3.03 minuten. Ook won Vollering de koninginnenrit: de etappe met de finish op de top van de Tourmalet. Maar wat verdiende Vollering eigenlijk met haar prachtige prestatie? En staat dit een beetje in verhouding tot wat Jonas Vingegaard, de Tourwinnaar bij de mannen verdiende? We zochten het voor je uit.

Tour de Femmes succesvol

De Tour de France Femmes werd al gereden tussen 1984 en 2009 en werd vorig jaar nieuw leven ingeblazen. De editie van 2022 werd ook al gewonnen door een Nederlandse: Annemiek van Vleuten. Zij werd dit jaar vierde.

Het succes van de Nederlandse vrouwen is goed voor de kijkcijfers van de wielersport. De etappe van zaterdag was het meest bekeken: 2,5 miljoen mensen keken een deel en 873.000 kijkers zagen de gehele uitzending.

Dit schamele bedrag verdiende Demi Vollering met haar Tour de France Femmes overwinning 2

Topprestatie van Demi Vollering

Vollering leverde een topprestatie en reed met de concurrentie naar huis. Maar kreeg zij voor haar indrukwekkende prestaties ook een indrukwekkend bedrag betaald? Het verschil met het prijzengeld van de Tour de France voor mannen is groot. Tourwinnaar Jonas Vingegaard mocht met zijn Tour winst een bedrag van 500.000 euro bijschrijven. Vollering moest het doen met een bedrag dat 10x kleiner is: 50.000 euro.

Natuurlijk fietsen de vrouwen ‘maar’ 8 etappes en de mannen 21, maar het verschil in belonging is toch erg groot, zeker als je het vergelijkt met andere populaire sporten, waar de trend is om mannen en vrouwen steeds meer gelijk te betalen. Zo is het prijzengeld in het vrouwenvoetbal onlangs verhoogd en het prijzengeld in het tennis is zelfs helemaal gelijkgetrokken.

Nummer 1 in de Tour en in het geldklassement

Overigens verdiende Vollering meer dan 50.000 euro;  de site van wielertijdschrift Wieler Revue vermeldt dat ze in totaal 61.630 euro verdiende. Naast de hoofdprijs van 50.000 euro bestaat het bedrag onder andere uit de geldprijs voor haar etappe overwinning (4.000 euro) en nog wat bedragen voor andere ereplaatsen.

Dit schamele bedrag verdiende Demi Vollering met haar Tour de France Femmes overwinning 1

Salaris Demi Vollering

Wat is eigenlijk het salaris van Demi Vollering bij haar ploeg SD Worx? Daarover is officieel niets bekend. Geruchten gaan met name in Engelse media dat de topsalarissen in het dames wielrennen  tussen de 400.000 en 600.000 euro liggen.

We kunnen dus alleen maar speculeren dat het salaris van Demi Vollering in deze orde van grootte ligt. De best betaalde wielrenner bij de mannen is de Tourwinnaar van 2020 en 2021,  Tadej Pogačar: hij verdient zo’n 6 miljoen euro per jaar bij zijn ploeg UEA Team Emirates.