deepfakes-herkennen-onderscheiden-kunstmatige-intelligentie
Tech

Dit is hoe je deepfakes snel herkent en onderscheidt van echt

Artificial Intelligence wordt op een rap tempo steeds geavanceerder. Ondanks dat deze opkomst een goede kant heeft, zoals het ontstaan van talloze goede AI-bots, is er ook een keerzijde met de opkomst van deepfakes. Deze digitale manipulaties kunnen verbluffend realistisch zijn, waardoor je soms niet weet of een video/audio echt of nep is. Maar geen paniek. In dit artikel zullen we je laten zien hoe je een deepfake het beste kunt herkennen.

Wat is een deepfake?

Een deepfake is een gemanipuleerde audio- of videobestand waarbij kunstmatige intelligentie wordt gebruikt om het gezicht en de stem van een persoon in een ander beeld of geluidsfragment te plaatsen. Ook ontstaan er video’s die door AI zijn gemaakt waarin bepaalde mensen te zien zijn. Krijgen we binnenkort ook AI-films waarin acteurs voorkomen die helemaal niet in de film hebben gespeeld?

Deze AI-technologie kan gebruikt worden om de identiteit van een persoon te vervalsen en hen dingen te laten zeggen of doen die ze in werkelijkheid nooit hebben gedaan. Deepfakes worden vaak verspreid via sociale media en kunnen potentieel schadelijke gevolgen hebben, zoals het verspreiden van valse informatie.

Hoe herken je een deepfake?

Om een deepfake te kunnen herkennen, moet je goed letten op bepaalde visuele aanwijzingen. Let bijvoorbeeld op ongewone schaduwen op het gezicht van de persoon in de video. Als de schaduwrichting niet overeenkomt met de lichtbronnen in de omgeving, kan dit duiden op een deepfake. Let ook op de lichtinval op het gezicht van de persoon. Als het licht vanuit verschillende richtingen lijkt te komen, kan dit een teken zijn van een deepfake.

Observeer ook de huidtextuur van de persoon in de video. Als de huid er onnatuurlijk glad of pixelachtig uitziet, kan dit wijzen op digitale manipulatie. Echte huid heeft kleine oneffenheden en details die in een deepfake mogelijk ontbreken. Tot slot kan je ook letten op de gezichtsuitdrukkingen van mensen. AI is nog niet goed ontwikkeld om menselijke emoties uit de drukken, waardoor gezichtsuitdrukkingen vaak niet realistisch zijn.