De voor en nadelen van PayPal op een rijtje
Geld & Carrière

De voor en nadelen van PayPal op een rijtje

Iedereen kent tegenwoordig PayPal: een populaire betalingsmethode die niet meer weg te denken is in online winkels. Ondertussen wordt deze uitvinding over de hele wereld gebruikt door ontzettend veel platforms en webwinkels. Sinds de oprichting in de late jaren ‘90 is PayPal namelijk uitgegroeid tot een van de meest gebruikte online betalingsplatforms wereldwijd. Heb je een PayPal-account, dan kun je niet alleen in webshops betalingen doen – ook kun je hiermee geld versturen en ontvangen. Dat deze betaalmethode zo populair is geworden, is niet zo gek. Het heeft namelijk veel voordelen, waarmee het zich onderscheidt van andere betaalopties.

Hier vind je een overzicht van deze voordelen, plus welke mogelijke nadelen PayPal kan hebben voor jou als gebruiker.

De grootste voordelen van PayPal

Gebruiksgemak

Een van de allergrootste voordelen van PayPal is het gebruiksgemak. Iedereen met een account kan er zowel een normale bankrekening als een creditcard aan koppelen. Zo kun je via PayPal zowel betalingen doen als geld ontvangen met je eigen bankrekening of creditcard. Ook kun je er anderen een betaalverzoek mee sturen; feitelijk hetzelfde als een Tikkie.

Veilige betaaloptie

PayPal is een van de veiligste betalingsmethoden die beschikbaar zijn. Het biedt de gebruiker namelijk bescherming tegen fraude. En wist je dat PayPal kan helpen bij een geschil tussen twee partijen die er een transactie mee hebben gedaan? Ook worden de gegevens van gebruikers versleuteld. Dat geeft mensen met verkeerde bedoelingen geen kans om misbruik van je data te maken. Zo is PayPal een veilige tussenpartij wanneer je een transactie wilt doen met geld vanaf je bankrekening of creditcard.

Je kunt overal terecht

PayPal wordt wereldwijd gebruikt door zowel consumenten als bedrijven. Daarmee is het een internationaal geaccepteerde betalingsmethode voor het doen van online aankopen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld iDEAL, wat een Nederlands product is en over de grens dus niet gebruikt wordt. Kortom: je kunt PayPal veilig en gemakkelijk gebruiken in webshops ver buiten jouw land of continent. Je hebt dan geen gedoe met wisselkoersen of valuta’s omrekenen: het bedrag wordt simpelweg in jouw munteenheid van jouw rekening afgeschreven. Je kunt overigens niet alleen op het web shoppen dankzij PayPal, er zijn ook online casino’s die PayPal accepteren. Zo wordt online spelen een stuk makkelijker en veiliger.

Financiële voordelen voor zakelijk en consument

Een ander voordeel van PayPal is dat er geen kosten zijn wanneer je geld ontvangt. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor consumenten, maar ook de zakelijke markt is blij met deze betaaloptie. PayPal als betaalmogelijkheid aanbieden trekt namelijk meer betalende klanten aan en schept vertrouwen bij de consument. Ook is het vrijwel naadloos te integreren met veel e-commerceplatformen. Echter zal niet elk platform of boekhoudkundig programma kunnen worden gekoppeld aan deze betaalmethode. Ben je ondernemer, dan is dit zeker iets om uit te zoeken voordat je PayPal-betalingen aanbiedt. Zeker voor kleine ondernemingen zal het wat mankracht of budget betreft namelijk lastig zijn om hier een passende oplossing voor te vinden.

Mogelijke nadelen van PayPal voor verkopers en kopers

Natuurlijk zitten er ook enkele nadelen aan het gebruik van deze betaalmethode, voor zowel de consument als een webshop. Dit zijn de voornaamste mogelijke nadelen van PayPal.

Relatief hoge kosten voor verkopers

Elke verkoper wil natuurlijk zo veel mogelijk winst maken en zo veel mogelijk onnodige kosten reduceren. PayPal rekent echter een vergoeding van een paar procent, plus een vaste fee per transactie. Ook het omzetten van valuta kan een gebruiker extra geld kosten. Zo kunnen de totale kosten voor het gebruik van deze betaalmethode redelijk oplopen. Ook kan het een bedrijf een flink bedrag kosten wanneer een klant een ‘chargeback’ aanvraagt, oftewel diens geld terug wil. Voor sommige niches of ondernemers kan dit een flink struikelblok of zakelijk risico zijn. Goed om te weten voor ondernemers is ook dat PayPal bij een geschil vaak aan de kant van de klant staat. Zo kan een webshop onterecht beschuldigd worden van het niet leveren van goederen en er geld op verliezen. Een ondernemer dient dus de overweging te maken: is het aanbieden van PayPal deze risico’s waard?

Verwerkingstijd aan de lange kant

Doorgaans is PayPal een snelle betalingsmethode, maar niet altijd. In sommige gevallen duurt het voor de gebruiker even voordat een transactie wordt verwerkt. Vraag je als consument je geld terug, dan kan het een paar dagen duren voordat je dit op je rekening terugziet. Ook conversies van valuta kunnen zorgen voor vertraging. Ondernemingen ervaren dan ook geregeld hinder van deze relatief lange verwerkingstijden. Zo kan het drie dagen duren voordat een betaling van een klant is verwerkt. Niet elke onderneming of consument zal hier een probleem in zien, maar soms is het voor een gebruiker juist van groot belang dat een bedrag direct beschikbaar is. In dat geval zal PayPal niet altijd de beste optie zijn.

Blokkade van je account

PayPal kan bij verdachte activiteiten overgaan tot het blokkeren van je account. Vaak een terechte veiligheidsmaatregel, maar soms ook zeer ongewenst en nadelig. Zeker wanneer je het account zakelijk gebruikt of op een aanzienlijk geldbedrag wacht, is een geblokkeerd account het laatste waar je op zit te wachten.

PayPal: iets voor jou?

Of PayPal voor jou meer voordelen dan nadelen heeft, is heel persoonlijk. Doe je als consument simpelweg een aantal aankopen in veilige webshops, dan is het een uitstekende betaalmethode. Ben je voor je inkomen deels afhankelijk van PayPal-transacties, dan kunnen er meer nadelen aan kleven, zoals transactiekosten, verwerkingstijd en de kans dat je niet meer bij je geld kunt. Voor jou is het dus een kwestie van het afwegen van alle bovenstaande voor- en nadelen van deze betaalmethode. Verken ook eens enkele alternatieven. In Nederland is iDEAL natuurlijk een bekende optie voor het doen van betalingen. Andere mogelijkheden om te verkennen zijn bijvoorbeeld Klarna of achteraf betalen, Apple Pay, creditcardbetaling, transacties middels crypto currencies of ouderwetse overschrijvingen. Elk met wederom hun eigen kenmerken die in jouw voordeel en nadeel kunnen uitwerken.