Film & Serie

De Oost trailer: veelbelovende Nederlandse oorlogsfilm

de, oost, trailer, amazon

Er is een nieuwe trailer van De Oost verschenen, de veelbelovende en controversiële Nederlandse oorlogsfilm die bijna uitkomt. We hebben lang moeten wachten maar op 13 mei zal de film dan eindelijk verschijnen. De oorlogsfilm zal zowel op Amazon Prime Video als in de bioscoop (mits toegestaan) verschijnen.

De Oost

De Oost is een product van Jim Taihuttu, die onder andere de sterke films Rabat en Wolf maakte. Daarnaast is hij een van de dj’s van Yellow Claw. Met De Oost heeft hij wederom een kraker in handen. Het is een nieuwe oorlogsfilm die een duistere kant van de Indonesische onafhankelijkheidsoorloog laat zien.

De film speelt zich af in 1946. In het verhaal volgen we de Nederlandse soldaat Johan, die samen met honderduizenden andere soldaten wordt uitgezonden naar voormalig Nederlands-Indie. Het is de taak van deze soldaten om de boel daar te regelen tijdens de onafhankelijkheidsoorlog. Al snel escaleert de situatie volledig onder leiding van legerkapitein Westerling.

de, oost, amazon, trailer

De echte geschiedenis

Onder leiding van Westerling escaleert de situatie al snel. De legerkapitein draait volledig door en rekent op brute wijze af met de lokale Indische bevolking. Johan zit midden in de situatie en weet niet meer wat de grens is tussen goed en kwaad. Een interessant conflict waarin waarschijnlijk veel soldaten zaten op dat moment.

De sterrencast bestaat uit onder andere Marwan Kenzari (Wolf, Alladin, Rabat) en Martijn Lakemeier (Oorlogswinter). De film is ontstaan vanuit een missie van Jim Taihuttu: “Tijdens mijn onderzoek naar de geschiedenis van mijn voorouders van de Molukse eilanden, stuitte ik op een hele oorlog waar ik op school nooit iets over had gehoord en waar in Nederland ook geen films over bestonden. Naarmate ik er meer over begon te lezen en meer ooggetuigen sprak, werd de wens om als filmmaker iets met dit onderwerp te doen steeds sterker.”

Controverse rondom De Oost

De intentie van Jim Taihuttu is een prachtige. Toch ontstond er vorig jaar al veel controversie rondom de oorlogsfilm. De Federatie Indische Nederlanders (FIN) maakte zich al voordat de film werd geschoten zorgen over het resultaat. Zij waren bang dat De Oost een eenzijdig en onvolledig beeld zou scheppen van de onafhankelijkheidsoorlog in Indonesië.

Ondanks deze commotie is de film geschoten. Er is nu eindelijk een volledige en veelbelovende trailer verschenen. Het ziet er uit als een film met internationale allure. Een mooie kans om je beter te verdiepen in de geschiedenis. Op 13 mei zal de film op Amazon Prime Video verschijnen. Daarnaast zal de film in de bioscopen getoond worden.