De Bunker: 7 feiten over de beruchtste rechtbank van Nederland
-
Alfred Rietveld
- •
- Media
- •
- •

Vandaag hervat de rechtbank de zaak over de moord op Peter R. de Vries. Dat gebeurt in De Bunker in Amsterdam-Osdorp. Dit speciale pand mogen we inmiddels wel de bekendste rechtbank van Nederland noemen. De Bunker kreeg bekendheid door zijn rol in grote, spraakmakende rechtszaken tegen zware criminelen. Maar wat schuilt er eigenlijk achter dit mysterieuze gebouw? We zetten 7 opmerkelijke feiten over De Bunker voor je op een rij.
7. De voorgeschiedenis van De Bunker
De Bunker was ooit gebouwd als gewoon kantoorpand. In de loop der jaren kende het verschillende andere doelen, waaronder huisvesting voor studenten en magazijn van kledingwinkel C&A. Het was dus oorspronkelijk zeker niet ontworpen om risicovolle zittingen voor langere tijd te huisvesten.
Sinds 1997 doet De Bunker dienst als gebouw waar zittingen worden gehouden, die vallen onder de rechtbank Amsterdam. In 2008 werd zo’n zes maanden de tijd genomen om het pand op te knappen en te moderniseren.
6. Extreme beveiliging
De Bunker wordt extreem beveiligd voor de risicovolle zittingen. Veel veiligheidsmaatregelen zijn geheim, andere duidelijk zichtbaar. De laatste jaren werkten politie en leger samen aan de beveiliging. Helikopters en drones cirkelen boven het gebouw en agenten en soldaten sluiten toegangswegen tot De Bunker af als er een zitting is. Soms staan ze met de vinger aan de trekker van hun zware wapens op het bedrijventerrein.
5. Verdachten vervoeren van en naar De Bunker
Transport van criminelen vanuit de gevangenis naar de rechtbank is altijd een uitdaging. Transportbegeleiders nemen iedere keer een andere route, om eventuele voorbereiding op ontsnapping tijdens het transport moeilijker te maken. De aankomst van verdachten in de rechtbank is vaak ronduit spectaculair: ervaren chauffeurs in dienst van Justitie rijden daar de auto’s met de verdachten zo hard als het kan de parkeergarage in.
4. De Explosies
In de nacht van 1 op 2 april 2007 werd De Bunker zwaar beschadigd door een reeks explosies. Dat was de dag voordat het proces tegen Willem Holleeder zou beginnen. Ook werd er een niet-ontplofte antitankgranaat gevonden. Het proces van Holleeder werd daarom tijdelijk verplaatst, naar de rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam-Zuid. Later werd De Bunker weer in gebruik genomen met strengere beveiliging dan ooit te voren.
3. Einde van De Bunker in zicht?
Er zijn al jaren plannen om De Bunker te sluiten en op een andere plek in Nederland een gebouw in te richten voor risicovolle rechtszaken. In 2007 schreef dagblad Het Parool al dat De Bunker binnen 10 jaar zou sluiten. Dat is nog steeds niet gebeurd, maar geluiden over sluiting zijn er nog steeds. Lelystad is genoemd als nieuwe locatie voor een zwaar beveiligde rechtbank en ook in Vught zijn er plannen voor een EZB (extra beveiligde zittingzaal).
2. Zelf een zitting bijwonen
Zelf een zitting bijwonen in De Bunker is in theorie makkelijk. Je moet minimaal 18 jaar zijn en je legitimatiebewijs meenemen. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden maar kunt gewoon op de zittingsdag je bij de receptie melden. Maar let op, er zijn meer gegadigden, zeker bij geruchtmakende zaken. Zijn alle bezoekersplaatsen bezet dan heb je pech gehad.
1. Geruchtmakende zaken
Het aantal beroemde en beruchte zaken dat in De Bunker werd behandeld is groot. In 2005 en 2006 liep de zaak tegen de radicale moslims van de Hofstadgroep. In diezelfde tijd liep ook de zaak tegen Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh.
Dan was er natuurlijk het proces tegen Willem Holleeder. De moord op Willem Endstra, het proces tegen de Hells Angels en het Passage-proces kwamen ook allemaal aan de orde in De Bunker. Op dit moment lopen het Marengo proces tegen Ridouan Taghi en het proces inzake de moord op Peter R. de Vries.