Home Film & Serie Dave Chappelle maakt gehakt van cancel culture in Netflix 'The Closer'

Dave Chappelle maakt gehakt van cancel culture in Netflix ‘The Closer’

Inmiddels is Dave Chappelle veel meer dan alleen een comedian. Hij is wat je noemt een ‘culturele kracht’. Hij won onder andere vijf Emmy Awards en drie Grammy’s. Hij wordt door veel comedy liefhebbers zelfs The Greatest of all Time genoemd. Zijn nieuwste Netflix Special The Closer krijgt echter gemixte reacties.

Dave Chappelle The Closer

En in zijn nieuwste show The Closer houdt hij alles behalve in. Zijn kracht als comedian ligt aan zijn vermogen om gevoelige tegenstellingen in de samenleving uit te dagen en tegen elkaar op te wegen. Degenen die zijn vorige Netflix Specials weten dat die tegenstellingen voor hem drie dingen betekenen.

Hij is naar onze mening de briljantste stand-up comedians van het moment. Maar hij maakt er ook een sport van om zijn publiek uit te dagen – ideeën voorleggen waarvan hij weet dat ze ongemakkelijk zijn voor mensen die moderne opvattingen hebben over de wereld. Denk aan feminisme, ras en seksuele geaardheid.

Controverse

Zo verdedigt hij bijvoorbeeld Harry Potter-auteur J.K. Rowling, die is beschuldigd van transfobie vanwege haar angst voor wat ze ‘het nieuwe trans-activisme’ noemt. De comedian heeft echter al een lange geschiedenis in het maken van grappen over de LGBTQ-gemeenschap. Hij werd in het verleden fel bekritiseerd vanwege grappen uit zijn eerdere special ‘Sticks & Stones’.

Een van de meest bijgebleven anekdotes uit de show ging over rapper DaBaby, die aan de schandpaal werd genageld vanwege het maken van homofobe opmerkingen tijdens een concert in juli. Chappelle grapte hierover dat DaBaby: “punched the LGBTQ community right in the AIDS”, voordat hij refereert naar een gebeurtenis uit 2018 waarbij de rapper betrokken was bij een dodelijk schietincident.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Dave Chappelle (@davechappelle)

En daar raakte hij een gevoelige snaar: “In our country, you can shoot and kill a n*****, but you better not hurt a gay person’s feelings.” Eerder zei Chappelle dat zijn zesde Netflix special voorlopig zijn laatste zal zijn. Hij zegt ook dat hij geen grappen meer zal maken over LGBTQ-onderwerpen.

LEES MEER