Health

Dalend testosteron? Dit zijn de mogelijke oorzaken

Dalend testosteron oorzaken

Testosteron is voor mannen het belangrijkste hormoon. Als je testosteronspiegel te laag is, kan dat vervelende gevolgen hebben. Wat zijn precies de oorzaken van te weinig testosteron in je lichaam? Hoe herken je het en wat kun je er aan doen? Wij zetten het voor je op een rijtje

Wat is testosteron?

We beantwoordden al eerder deze week de vraag wat testosteron precies is. Kort samengevat is het een hormoon, dat zowel mannen als vrouwen aanmaken. Mannen maken er veel meer van aan en het is voor de man ook een belangrijker hormoon. Het is bijvoorbeeld belangrijk voor typische mannenzaken zoals aanmaak van sperma, baardgroei, spiergroei en nog veel meer.

Natuurlijke afname als je ouder wordt

Het testosterongehalte in het lichaam is bij iedereen weer anders. Bovendien neemt het gehalte af, simpelweg door ouder worden. In de puberteit neemt het juist toe en als je tussen de 35 en de 40 bent begint het langzaam af te nemen. Dat gaat met een paar procent per jaar en op 70-jarige leeftijd heeft een man gemiddeld zo’n 65% van het testosterongehalte dat hij rond de leeftijd van 20 had.

Wat is testosteron

Nog meer oorzaken

Bij mannen boven de 50 kan testosterongebrek simpelweg een gevolg zijn van ouder worden. Zoals gezegd neemt testosteron in de loop der jaren nu eenmaal af. Bij de een meer dan bij de ander. Daarnaast zijn de meest voorkomende oorzaken:

Diabetes

Mannen met diabetes lopen een hoger risico op testosterontekort. Onderzoek toont aan dat de helft van de mannen met diabetes een te laag testosterongehalte heeft. Dat terwijl testosteron juist helpt om meer bloedsuiker op te nemen. Mannen met diabetes en een tekort aan testosteron, hebben dus meer insuline nodig om de bloedsuikerspiegel op pijl te houden.

Obesitas

Obesitas, oftewel overgewicht en een laag testosterongehalte hangen vaak met elkaar samen. Vetcellen maken namelijk vrouwelijke hormonen (oestrogenen) aan. Dit leidt tot lagere testosteronwaarden, omdat oestrogeen sterk remmend werkt op de productie van testosteron.

Dalend testosteron oorzaken

Metabool syndroom door ongezonde leefstijl

Het metabool syndroom is een combinatie van overgewicht en te hoge waardes van de cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Deze aandoening komt helaas steeds vaker voor. Het hangt nauw samen met een ongezonde leefstijl: te veel en te vet eten, te veel alcohol, te weinig slaap en te weinig lichaamsbeweging.

Het metabool syndroom en een laag testosterongehalte hangen sterk samen en versterken elkaar: met een lage testosteronspiegel heb je meer kans om een metabool syndroom te ontwikkelen. Andersom versterkt het metabool syndroom daling van de testosteronwaarden.

Testosterontekort aanpakken

Testosterontekort is makkelijk vast te stellen, bijvoorbeeld door een onderzoek van je bloed. En er is veel aan te doen. Ben je te zwaar en leef je ongezond? Dan is het verstandig je levensstijl aan te passen. Je kan bijvoorbeeld je voeding aanpassen om af te vallen en meer testosteron aan te maken. Daarnaast kan krachttraining helpen om je testosterongehalte te verbeteren.

Als laatste hoop is er de mogelijkheid om medisch meer testosteron te krijgen. Via injecties is het mogelijk om je testosteron te verhogen. Dit heet Testosteron Replacement Therapie (TRT) en kan via de huisarts geregeld worden. Het is wel belangrijk om te vermelden dat hier veel gezondheidsnadelen aan vastzitten en dat je je hele leven afhankelijk zal zijn van deze injecties, aangezien je eigen lichaam veel minder testosteron zal gaan aanmaken als het de hulp krijgt van een spuitje.Dalend testosteron oorzaken

Hoe merk je dat je weinig testosteron in je lichaam hebt?

Naast het natuurlijk verloop, kan je testosterongehalte ook nog door andere factoren dalen. Hoeveel last je daarvan hebt verschilt per persoon; de een merkt niets van een lagere testosteronspiegel, de ander ervaart erectieklachten en chronische vermoeidheid.

Afname van spiermassa, dikker worden, erectieproblemen, minder zin in seks, vergeetachtigheid en gebrek aan energie: dat zijn de meest voorkomende symptomen van te weinig testosteron bij mannen. Herken je meerdere van deze symptomen? Raadpleeg dan je huisarts. Het kan zijn dat je testosterongehalte te laag is, maar de verschijnselen zoals hierboven genoemd kunnen natuurlijk ook een andere oorzaak hebben.

Dalend testosteron oorzaken