Elon Musk dagindeling productiviteit
Geld & Carrière

Dit is de dagindeling van tech-miljardair Elon Musk voor ultieme productiviteit

Elon Musk is één van de meest interessante CEO’s ter wereld en hij leidt een aantal spraakmakende bedrijven. Dat vraagt een strakke dagindeling en roept de vraag op hoe een gemiddelde dag van de tech magnaat er eigenlijk uitziet? We zochten voor je uit hoe de omstreden miljardair zijn dagen indeelt en zijn tijd maximaliseert voor ultieme efficiëntie.

Veeleisende ondernemer met hectische dagindeling

Elon Musk kennen we natuurlijk van Tesla, de elektrische autofabrikant en anders wel van SpaceX, het bedrijf dat belooft onder andere vakantiereizen in de ruimte werkelijkheid te maken. Daarnaast leidt hij ook nog eens de bedrijven The Boring Company en Neuralink. En het zal je vast niet ontgaan zijn dat hij er recent een vijfde bedrijf aan toevoegde: social media platform Twitter.

Musk staat bekend als hard werkend en veel van zichzelf – en zijn medewerkers – eisend. Maar zelfs met veel energie en weinig slaap is het een bijna onmenselijke uitdaging om leiding te geven aan vijf grote bedrijven. We kunnen wel stellen dat efficiënt beheer van tijd een obsessie is voor Musk.

Tijd meer waard dan geld?

Als één van de rijkste mensen ter wereld beseft hij dat er één ding nog meer waard is dan geld: tijd. Tijd optimaal benutten doet hij grofweg op twee manieren: ten eerste beschikbare tijd maximaliseren, door bijvoorbeeld 80 tot 100 uur per week te werken, soms een maaltijd over te slaan, of een nachtje op kantoor te slapen.

Ten tweede pas hij past zoveel mogelijk de Time Blocking methode toe. Heel kort samengevat houdt dit in, dat je jouw tijd in blokken van vijf minuten indeelt. Vind je dat wat kort voor een bepaalde taak, dan kun je ook voor langere clusters kiezen. Als je elk cluster maar gefocust aan de specifieke taak wijdt.

Elke dag is natuurlijk weer anders, maar over het algemeen ziet de dagindeling van Elon Musk er als volgt uit:

Ochtenden

Musk wordt elke ochtend rond 7 uur wakker. Hij beweert zelf dat hij graag 6 tot 6,5 uur per nacht slaapt. Uitslapen vindt hij geen optie, zo vertelde hij ooit, omdat uitslapen zijn prestaties meer negatief beïnvloedt dan te kort slapen.

Na het opstaan doucht hij, kleedt zich aan en geniet van een kop koffie. Maar vaak heeft hij zo’n haast dat hij het ontbijt overslaat. Op de dagen dat hij wel ontbijt, eet hij graag een omelet.

Ooit beweerde Musk in een interview dat douchen het belangrijkste deel van zijn dag is. Het is voor hem een cruciaal onderdeel van het op gang komen ’s ochtends, en de voorbereiding op de uitdagingen van de dag.

Dagindeling Elon Musk

Middagen

Musk noemt zichzelf een efficiënte multitasker die geen aandacht besteedt aan e-mails en zo min mogelijk aan telefoontjes. Tot voor kort bracht hij de maandag en vrijdag door bij ruimtevaartbedrijf SpaceX in Los Angeles of Boca Chica en de rest van de week bij Tesla in de San Francisco Bay Area. Dat zal nu gezien de Twitter perikelen tijdelijk anders zijn.

Net als het ontbijt schiet ook de lunch er wel eens bij in. Meestal luncht hij sowieso tijdens een vergadering. Zijn tijd in de middag bestaat meestal grotendeels uit vergaderingen en het werken aan ontwerpprojecten. Het is bekend dat hij vergaderingen abrupt verlaat als hij denkt het zijn tijd verspilt. Onnodige vergaderingen ontmoedigt hij zoveel mogelijk.

Avonden

Het laatste deel van de dagindeling van de rijke zakenman. Omdat maaltijden overdag er vaak bij inschieten, gebruikt Musk zakendiners om zijn honger te stillen. En hij geeft toe dat hij dan regelmatig te veel eet.

Meestal komt hij rond 22.00 uur thuis. Zijn zeer spaarzame vrije tij brengt hij graag door met lezen en anime kijken (Evangelion en Death Note zijn favorieten). Na weer een drukke dag gaat hij rond 1 uur slapen.