Bill Gates dagelijkse routines
Health

5 dagelijkse routines van Bill Gates die hem succesvol maken

Bill Gates succesvol noemen is een understatement. Hij richtte één van de grootste bedrijven ter wereld op en hoort tot de rijkste mensen op aarde. Maar net als voor ieder ander mens zitten er voor Bill Gates 24 uur in een dag. Hoe deelt hij zijn tijd in? En wat kunnen we leren van de dagelijkse routines van Bill Gates?

Bill Gates was al jong succesvol

Bill Gates was er al vroeg bij : hij onderbrak zijn studie om een computer software bedrijf op te richten met zijn middelbare schoolvriend Paul Allen. De naam van dat bedrijf kent nu vrijwel iedereen: Microsoft. Het is ook één van de meest winstgevende bedrijven ter wereld.

Het bracht Gates ook financieel succes – hij was van 1995 tot 2017 de rijkste persoon op aarde en staat nog altijd hoog genoteerd in de top 10 van rijkste mensen ter wereld. Maar met alle geld van de wereld kun je geen tijd kopen. En dat is de reden waarom Gates zo efficiënt mogelijk zijn dagindeling samenstelt.

Bill Gates dagelijkse routines

5. Begin de dag met lichaamsbeweging

Van Bill Gates is bekend dat hij elke ochtend na het ontwaken een uur op de loopband wandelt of rent. Hij doet dit met een goede reden; een studie uit 2019, gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine, toont aan dat lichaamsbeweging in de ochtend de cognitie en focus gedurende de dag verbetert.

Daarnaast heeft sporten in de ochtend nog meer voordelen. Vroeg opstaan en  sporten bevordert namelijk ook de persoonlijke discipline. Daar heb je ook profijt van op andere gebieden van het leven – waardoor je in het algemeen een productiever en efficiënter persoon wordt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bill Gates (@thisisbillgates)

4. Deel je dag tot op de minuut in

In een interview bracht Gates ooit een belangrijk punt naar voren. Hij beseft dat hij met zijn rijkdom alles kan kopen wat hij wil, behalve tijd. Met dat in het achterhoofd plant hij zijn dagen letterlijk minutieus in. Hij staat erom bekend zijn dag op te splitsen in stappen van 5 minuten. Ook collage-miljardair Elon Musk doet dit.

Hieruit kun je een belangrijke les trekken: ga zorgvuldig en gestructureerd met je tijd om. Door tijd te reserveren om een ​​bepaalde taak uit te voeren (bijvoorbeeld tien minuten om vijf e-mails te beantwoorden), beperk je afleiding, verspil je niet te veel tijd aan één activiteit en zorg je ervoor dat je productiviteit hoog blijft .

3. Tenminste een uur per dag leren

Ondanks zijn drukke agenda besteedt Gates elke dag een uur aan doelbewust leren. Het is bekend dat hij ongeveer 50 boeken per jaar leest. Een boek over een bepaald onderwerp lezen kan je ook helpen om iets vertrouwds vanuit een andere hoek te bekijken. Verbreed je wereldbeeld en je kennis met lezen en leren.  Zoals Benjamin Franklin ooit zei: “Een investering in kennis levert de meeste rente op.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Bill Gates (@thisisbillgates)

4. Doe mindful alledaagse klusjes

Gates doet vaak zelf de afwas. Je zou verwachten dat hij dat door personeel laat doen. Maar onderzoek toont aan dat alledaagse taken kansen bieden om mindfulness te oefenen – en zo kalmte en creativiteit te bevorderen. Als je het op de juiste manier uitvoert natuurlijk.

Misschien vind je bijvoorbeeld stofzuigen, afwassen of het inruimen van de vaatwasser niet leuk, maar bedenk dat als je in de juiste mindset komt, huishoudelijke klusjes waardevolle kansen bieden.

5. Voldoende slapen per nacht

Bill Gates gaat zoveel mogelijk op tijd naar bed, om minimaal 7 uur te slapen. Daar zouden we allemaal naar moeten streven, als je weet hoe cruciaal voldoende slaap is. Een gebrek aan slaap schaadt cognitieve processen, zoals aandacht, alertheid en het oplossen van problemen. Daardoor wordt het moeilijker om efficiënt te leren.

Structureel te weinig slapen kan zelfs leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en hoge bloeddruk. Dus, om optimaal te functioneren, moet je – op een enkele uitzondering na elke nacht minstens 7 uur slapen. Een ​​van de rijkste mensen ter wereld worden, of een gigantisch softwarebedrijf opbouwen: het is niet voor iedereen weggelegd. Maar wat je ook wilt bereiken, het bouwen aan gezonde, vaste dagelijkse routines kan buitengewoon nuttig zijn.