5 tips voor op je cv om je carriere een boost te geven carrière
Geld & Carrière

5 tips voor je cv om je carrière een boost te geven

De top bereiken op de carrièreladder gebeurt niet vanzelf, net zoals een goed cv maken. Dit document bepaalt namelijk indirect jouw toekomst, waar je solliciteert en waar je gaat wonen. Lees mee om te ontdekken waarom een goed cv in elke stap van je carrière belangrijk is en hoe je je cv net dat beetje extra geeft.

Je cv is de eerste indruk

Zelfs nog zonder de recruiter of werkgever gesproken of gezien te hebben, laat je als kandidaat al een eerste indruk achter met je curriculum vitae. Die paar velletjes papier geven direct een goede indruk van wie jij bent, wat je doet en waar je goed in bent. Of je nu op zoek bent naar een stageplaats, je wilt gaan werken voor een andere werkgever, je een herintreder bent of besluit te gaan werken als freelancer, in elke stap van je carrière heb je een cv nodig om goed voor de dag te komen.

5 tips om op te vallen met je cv

Een cv schrijven kan best een uitdaging zijn. Zeker als je het nog nooit hebt gedaan, of als je na jaren weer opnieuw gaat solliciteren. Onderstaand een aantal elementen waarmee je de kans op een nieuwe baan vergroot.

1. Creëer je personal branding

Jezelf neerzetten als merk is een goede manier om op te vallen. Door een sterke personal branding te creëren die overal terugkomt – op social media en je cv – onderscheid je jezelf van anderen. Maak bijvoorbeeld een portfolio waarbij je reflecteert op eigen werk, laat op een persoonlijke website zien wie je bent en wat je te bieden hebt of stuur een video cv mee met je sollicitatie.

2. Schrijf een persoonlijk profiel

Boven het maaiveld uitsteken kun je ook doen door een sterk persoonlijk profiel te schrijven. Omschrijf je unieke kwaliteiten en vaardigheden en onderbouw deze door resultaten en prestaties op te nemen in je profiel, bijvoorbeeld: ‘Ik heb een interne campagne bedacht en ingezet waardoor de werknemerstevredenheid is gestegen met 35% binnen één jaar.’

5 tips cv carriere boost

3. Voeg aanbevelingen toe

Opleidingen, trainingen en stages die jouw kennis en kunde benadrukken mogen niet ontbreken op je cv. Wil je eruit springen met dit onderdeel? Ga in gesprek met je opleidingscoördinator, docenten of stagebegeleiders en voeg een aantal aanbevelingen toe als citaat aan je cv. Zet ze in een apart kader zodat recruiters direct kunnen zien waar je goed in bent.

4. Toon je werkervaring

Hetzelfde geldt voor je werkervaring: steel de show met de ervaring die jij hebt opgedaan. Omschrijf duidelijk je rol en je verantwoordelijkheden en laat zien wat je in vorige banen hebt bereikt. Deel je persoonlijke successen met recruiters en werkgevers door bijvoorbeeld een link toe te voegen naar een presentatie of project waar je trots op bent.

5. Promoot je soft skills

Werkgevers hechten steeds meer waarde aan soft skills. Iemand het gebruik van bepaalde software aanleren is immers een stuk gemakkelijker dan hoe een goede leider te zijn. Jouw unieke soft skills verdienen daarom een prominente plek op je cv. Weten wat jouw soft skills zijn? Kijk naar je eigen gedrag en analyseer deze kritisch. Je kunt ook een online competentietest doen. Welke soft skills je op je cv zet is afhankelijk van de functie en het bedrijf waar je solliciteert. Goed de vacature tekst doorlezen helpt hierbij.