Bitcoin miljonair wijst op het belang van autonomie en sovereign identity
Geld & Carrière

Crypto Identity Adviseur wijst op belang van autonomie en zelfbeschikking

Cryptocurrency is een hot item. Succesverhalen van snelle crypto investeerders die op jonge leeftijd in één klap miljonair zijn geworden gaan als warme broodjes over de toonbank. Maar cryptocurrency gaat over veel meer dan alleen geld en snel rijk worden. Wij spraken met Henk van Cann – een bitcoin bewonderaar en trainer van het eerste uur – over alles omtrent crypto. Over de blockchain, autonomie en de macht van overheden en big tech bedrijven. Behalve over geld, want geld interesseert hem vrij weinig.

De onderliggende waarde van bitcoin

Henk is altijd IT ondernemer geweest die graag met open source software werkte. Dat wil zeggen: stukjes code of software waar iedereen vrije toegang tot heeft. Dat verklaart meteen waarom cryptocurrency, met name Bitcoin, al vroeg zijn interesse wekte. De blockchain van Bitcoin is gebouwd op open source software. Het ontwerp is openbaar, niemand is eigenaar of beheerder van Bitcoin en iedereen kan meedoen. Dat sprak Henk wel aan en op aanraden van een vriend kocht hij zijn eerste bitcoins bij Mt.Gox, één van de eerste bitcoinbeurzen.

Mt. Gox werd gehackt, en is in 2014 failliet gegaan. Alle coins, inclusief die van Henk, waren op discutabele manier verdwenen van het platform. Door deze gebeurtenis leerde Henk zijn eerste harde les in de wereld van crypto: “Ik vroeg me af, ben ik nou zo stom of waren zij zo slim? De kern van de bitcoin is dat je ze zelf controleert. Je moet eigenlijk je eigen bank zijn, zonder tussenpersonen. Een belangrijke tip voor iedereen die bitcoin beheert: gebruik crypto exchanges kortstondig en haal je crypto of je Euro’s er zo snel mogelijk vanaf.”

crypto, bitcoin, self sovereign identity, autonomie, zelfbeschikking
Crypto Identity Adviseur Henk van Cann

Henk gaf niet op, leerde van zijn les en verdiepte zich in het ‘waarom’ van deze technologie. Hij zag al vroeg de onderliggende waarde van cryptocurrency die de wereld op meerdere vlakken zou veranderen. Waar de big tech bedrijven en overheden steeds meer van ons weten is cryptocurrency eigenlijk de tegenhanger van deze ontwikkeling.

Autonomie en zelfbeschikking

‘Van iedereen, voor iedereen en niemand is de baas’, deze eigenschap van de open publieke blockchain zag Henk als een manier om autonomer te leven. Vrijheid, autonomie en directe zelfbeschikking zijn termen die hij veel gebruikt als hij het over cryptocurrency heeft. Het zijn eigenlijk de onderliggende kernwaardes van bitcoin waar volgens hem de meeste waarde ligt. Het beheren van jouw eigen geld, data en gegevens zonder tussenpersonen.

Dit klinkt natuurlijk allemaal heel leuk en interessant. Maar waarom is autonomie en zelfbeschikking zo belangrijk? Henk moet een beetje lachen als we hem deze ‘simpele’ vraag stellen: “Dit zijn ontwapenende vragen. Het heeft indirect met vrijheid te maken, direct met zelfbeschikking. Mensen denken wellicht dat ze al vrij zijn, maar dit is iets wat veel mensen onderschatten. Zijn mensen vrij in China? Waarschijnlijk zeggen mensen dan van niet. Maar ik denk persoonlijk dat we hier niet veel vrijer zijn.”

“Je hoort bijvoorbeeld veel gemiep over de AVG of GDPR in Nederland en Europa, onze privacy wetgeving. Ondertussen is er allang geruisloos de mijns inziens veel ingrijpendere CIR doorheen gedrukt. Als je straks door het automatische paspoort controle poortje op een Europese luchthaven bent geweest sta je met je biometrische kenmerken in een centrale database. Die kan worden gehackt, intern misbruikt, extern misbruikt en er kunnen volgende stappen mee worden genomen die lijken op het automatische puntensysteem in China. Die werkt ook op basis van unieke biometrische kenmerken, zoals bijvoorbeeld de iris in je oog. Dat moeten we niet willen.”

Privacy en vrijheid

Volgens Henk leven we momenteel in een hele interessante tijd: “De blockchain heeft ervoor gezorgd dat we identiteit, ideeën en privacy kunnen beschermen in de digitale wereld. Iets wat echt essentieel is voor de toekomst. Is het echt nodig dat overheden, instanties en big tech bedrijven alles van je weten? Het is een overkill. Ik pleit voor een wereld waarbij je, pas na eigen besluit, gegevens deelt met derden.”

Henk vertelt over zijn gewenste toekomst van de huidige tussenpartijen: “Ik zie het als het einde van de middle man als autoriteit en de toekomst van de service gerichte middle man. Bedrijven zoals banken en notarissen moeten zich beseffen dat de tijd verandert en ze verantwoordelijkheid moeten pakken. Op die manier is er nog steeds een toekomst voor tussenpartijen. Maar je moet ze als burger wel op gepaste afstand kunnen houden.”

Maar hoe kan de blockchain hier verandering in brengen? “Je biometrische gegevens horen bij jou, die zijn onderdeel van je identiteit. Mijn iris die in dat paspoort poortje gescand wordt, die is van mij. Net als mijn vingerafdruk. Ook digitaal. Zelfs mijn houding en loopje kunnen worden gebruikt ter identificatie. En als de overheid vindt dat zij die gegevens voor haar taken nodig heeft dan besluit íkzelf wel of ik dat doe en leef ik met de consequenties van de keuze. Daar moeten we naartoe.”

Privacy behouden voor dummy’s

Maar stel je wilt zelf autonomer gaan leven, hoe begin je hiermee? De ogen van Henk lichten op en hij geeft een verrassende basistip: “Begin met het maken van verschillende digitale identiteiten. Bijvoorbeeld een extra Instagram account. Gewoon om even te voelen hoe het is om zelf de controle te hebben over de identiteit waarmee je communiceert en wat je over je echte ‘ik’ prijsgeeft. Dat is een goed begin.”

Naast investeren in verschillende blockchain projecten is Henk onlangs zelf een project gestart waar hij apetrots op is: Blockchainbird.org. Op deze site helpt hij alle misverstanden rondom bitcoin en cryptocurrency, door middel van een kaartspel en infographics, uit de wereld. Een leerzame site om te bekijken als je zelf bedenkingen of vragen hebt.