toekomst cryptocurrencies
Crypto

Cryptobeurzen in de problemen: dit is de toekomst van cryptocurrencies

De FTX-saga is zich snel aan het ontvouwen: de crypto exchange vroeg faillissement aan nadat het er niet in slaagde zichzelf liquide te houden, waardoor miljarden euro’s van gebruikers in rook opgingen. Niemand zag dit zag aankomen, vooral omdat FTX werd beschouwd als een van de gezondste en grootste cryptobeurzen. Wat is het effect van deze vertrouwens drempel tussen bezitters van crypto en gecentraliseerde beurzen voor de toekomst van crypto?

Verschil gedecentraliseerde en gecentraliseerde beurzen

Gecentraliseerde beurzen (CEX) zijn eigendom van bedrijven. Omdat zij makkelijk te gebruiken zijn en vergunningen hebben, kunnen zij vertrouwen opbouwen bij gebruikers. Bij gecentraliseerde beurzen is een gebruiker echter technisch gezien geen eigenaar van de digitale valuta in zijn portemonnee, maar is de beurs de eigenaar, aangezien zij de private sleutels hebben om de cryptocurrencies op te slaan.

Aan de andere kant zijn gedecentraliseerde exchanges (DEX’s) volledig onafhankelijk, aangezien zij eigendom zijn van een gemeenschap; zij geven gebruikers volledige controle over hun bezittingen. Deze gedecentraliseerde beurzen bieden ook een aantal voordelen, zoals lagere transactiekosten, het aanbieden van meer cryptocurrencies die gecentraliseerde beurzen mogelijk niet opnemen vanwege regelgeving kwesties, en het anoniem kunnen blijven van de identiteit van de gebruikers.

Wat is de toekomst van cryptocurrency?

Door de recente gebeurtenissen omtrent gecentraliseerde handelsbeurzen als FTX, hebben veel gebruikers hun digitale activa verplaatst naar gedecentraliseerde online wallets. Deze gebruikers zijn op zoek naar meer invloed en controle over hun cryptocurrencies en willen het risico vermijden dat de gecentraliseerde exchange niet liquide genoeg is, zoals het geval was bij FTX.

Hoewel dit betekent dat gedecentraliseerde beurzen zoals Uniswap populairder zullen worden op de korte termijn, moeten er veel dingen gedaan worden om iedereen zo ver te krijgen om over te gaan op deze platformen. Deze gedecentraliseerde platforms zijn namelijk gevoeliger voor hacks en zijn lastiger te gebruiken. Bovendien zal hun populariteit er ook toe leiden dat ze onder voortdurend toezicht van de autoriteiten staan, wat kan betekenen dat ze in verschillende delen van de wereld kunnen worden verboden.