Tech

Coinbase krijgt miljoenenboete van de Nederlandse Centrale Bank

cryptobeurs coinbase miljoenenboete nederlandse bank

Cryptobeurzen zitten in een lastige periode. Waar sommige beurzen kampen met liquiditeitsproblemen door het omvallen van internationale handelsbeurs FTX, krijgen andere partijen boetes voor hun kiezen. Coinbase heeft van De Nederlandse Bank een miljoenenboete opgelegd gekregen voor het zakendoen zonder de juiste papieren te bezitten. Maar hoe zit deze situatie precies in elkaar?

Grote boete voor Coinbase in Nederland

De Nederlandse Centrale Bank, DNB, heeft een grote boete opgelegd aan Coinbase, een van de populairste internationale cryptobeurzen. De boete bedraagt 3,3 miljoen euro en is opgelegd omdat Coinbase hun diensten aanbood in ons kikkerlandje zonder de juiste registratie. Handelsbeurzen als Coinbase bieden een gecentraliseerd platform aan waar gebruikers kunnen investeren in cryptocurrencies. Dit is echter niet helemaal volgens de regeltjes gegaan.

Bedrijven die in de Nederlandse cryptomarkt werkzaam zijn, moeten zich sinds mei 2020 verplicht registreren als een geldtransmissiebedrijf onder de anti-witwasregels. Alhoewel Coinbase op 22 september 2022 de juiste papieren had, was het voor die periode bijna twee jaar lang bezig op een onjuiste manier. Eenzelfde situatie deed zich in juli 2022 voor toen de DNB een boete oplegde aan Binance, de populaire cryptobeurs van Changpeng Zhao.

Coinbase is het oneens met de beslissing

Volgens de DNB zou gedurende twee jaar een grote hoeveelheid ongebruikelijke crypto transacties onopgemerkt kunnen zijn gebleven voor de opsporingsautoriteiten. Al deze transacties moeten dus zichtbaar zijn voor de juiste autoriteiten om het witwassen van geld te kunnen voorkomen. Het is verder onduidelijk of deze transacties tijdens deze periode ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.

De DNB heeft bij deze beslissing in het achterhoofd gehouden dat Coinbase een van de grootste crypto bedrijven is in Nederland, met een groot aantal Nederlandse klanten. Coinbase lijkt het niet eens te zijn met de beslissing van de DNB en overweegt daarom in hoger beroep te gaan tegen deze miljoenenboete. De handelsbeurs heeft tot 2 maart de tijd gekregen om dit beroep in te dienen.