Crypto

Deze 22 belangrijke crypto termen moet jij kennen

Misschien ben je net nieuw in de crypto wereld of heb je al jaren ervaring, alsnog zie je soms termen voorbij komen waarvan je misschien geen idee hebt wat het betekent. Vaak worden in de blockchain industrie afkortingen en termen gebruikt die afkomstig zijn van Engelse woorden. Soms zie je met al dit jargon door de bomen het bos niet meer. Maar wat zijn nou de belangrijkste termen binnen crypto die jij moet begrijpen?

Crypto termen lijst en betekenissen

Crypto is een internationale wereld, waardoor de voertaal van de termen over het algemeen in het Engels is. Zelfs als je met Nederlandse mensen over crypto praat worden deze termen klakkeloos overgenomen.

Om zoveel mogelijk baat te hebben bij de gesprekken die je voert en de informatie die je leest, is het uiteraard van groot belang om de belangrijkste termen te begrijpen. Het begrijpen van deze termen kan je misschien wel een hoop geld opleveren als jij deze termen voorbij ziet komen. Om jou op weg te helpen hebben wij de belangrijkste termen op een rijtje gezet!

17 termen in crypto

1. Altcoins

Altcoins, korter voor alternatieve munten, verwijst naar andere cryptocurrencies dan Bitcoin. Bitcoin is de eerste en grootste crypto munt binnen blockchain. Alle coins buiten Bitcoin worden altcoins genoemd, zoals Ethereum en Cardano.

2. ATH of All Time High

ATH betekent de hoogste prijs die een bepaald project heeft bereikt sinds het verhandeld wordt.

3. Bearish

Wanneer je bearish bent verwacht je dat een negatieve prijsactie zal volgen. De benaming bearish komt van de manier hoe beren een gevecht aangaan. Beren proberen hun vijanden op de grond te drukken. Aangezien bij een bearish sentiment de prijzen naar beneden gaan, wordt de vergelijking dus getrokken met beren die hun tegenstanders naar beneden werken.

4. Bullish

Wanneer je bullish bent verwacht je dat een positieve prijsactie zal volgen. De benaming bullish komt van de manier hoe stieren een gevecht aangaan. Stieren proberen met hun horens de vijand omhoog te gooine. Aangezien bij een bullish sentiment de prijzen omhoog gaan, wordt de vergelijking dus getrokken met stieren die hun tegenstanders omhoog gooien.

17 belangrijke termen in crypto

5. dApps

dApps of gedecentraliseerde applicaties verwijzen naar programma’s die werken op een blockchain netwerk met behulp van slimme contracten. Ze zijn gebouwd om gebruikers gedecentraliseerde tools en diensten aan te bieden binnen crypto.

6. DeFi

DeFi staat voor decentralized finance, wat een groeiend landschap van toepassingen omvat die gedecentraliseerde financiële diensten leveren aan eindgebruikers. DeFi-toepassingen bieden onder meer crypto leen- en uitleendiensten aan. Omdat hierbij de afhankelijkheid van gecentraliseerde tussenpersonen wordt verminderd, zijn DeFi oplossingen veiliger en vaak goedkoper dan gecentraliseerde toepassingen.

7. Dollar Index / DXY

De Dollar Index, ook wel DXY genoemd, is de kracht van de Amerikaanse dollar ten opzichte van zes andere munteenheden, waaronder de euro. Als de kracht van de dollar toeneemt, zien we vaak dat de prijs van crypto ten opzichte van de dollar afneemt.

8. DYOR

DYOR of Do Your Own Research is een herinnering aan het doen van eigen onderzoek. Cryptocurrencies blijven onvoorspelbaar en risicovol. DYOR wordt vaak gebruikt om aan te geven dat mensen niet blind advies moeten volgen, maar zelf onderzoek moeten doen naar het project waarin zij investeren.

9. FED (Federal Reserve)

De Federal Reserve, ook wel FED genoemd, is de centrale bank van de Verenigde Staten. De FED is vergelijkbaar met de Europese Centrale Bank in Frankfurt. De FED is verantwoordelijk voor het monetaire en financiële beleid in de VS. De FED bepaalt onder andere de renteverhogingen (rate hikes) per maand, waardoor inflatie wordt gestimuleerd of tegengewerkt.

10. Gas Fees

Gas Fees verwijst naar een vergoeding die een gebruiker moet betalen tijdens het uitvoeren van een transactie op een blockchain. De term werd aanvankelijk gebruikt voor het Ethereum-netwerk, maar wordt nu algemeen gebruikt in de crypto wereld.

11. Gedecentraliseerd

Een technologie die gedistribueerde systemen gebruikt in plaats van een gecentraliseerd systeem. Gedecentraliseerde systemen verhogen de veiligheid en vermindert de afhankelijkheid van gecentraliseerde tussenpersonen.

12. HODL

HODL is een jargon dat begon als een verkeerde spelling van het woord “hold”, en daarom verwijst het naar het niet verkopen van je investering, zelfs als een gebruiker verlies maakt.

13. Long

“Long gaan” op een investering betekent dat een belegger een crypto munt koopt met de verwachting dat de prijs van de munt zal stijgen. In tegenstelling tot ‘short gaan’ waar men verwacht dat de prijs zal dalen, is ‘long gaan’ een meer traditionele manier van beleggen. Hierbij koopt een investeerder een munt met de verwachting deze munt te verkopen tegen een hogere prijs.

14. Market cap

Marktkapitalisatie staat voor het aantal coins dat in omloop is vermenigvuldigd met de prijs van de coin. Dit wordt ook wel gezien als de totale waarde van een project op een bepaald moment.

15. Rate hikes

De FED in Amerika is verantwoordelijk voor de maandelijkse rate hikes, oftewel de renteverhogingen. In een markt met een hoge rente worden minder investeringen gedaan met een hoog risico. Als de FED ervoor kiest om de rente te verhogen, is dit dus meestal een slecht teken voor de prijzen in de cryptomarkt.

16. Short

“Short gaan” op een investering betekent dat een belegger verwacht dat de prijs van een bepaalde munt zal dalen. Als de prijs daadwerkelijk daalt, kan de belegger het aandeel terugkopen tegen een lagere prijs. Hierdoor kan de belegger een winst maken op de daling van de prijs van een munt.

17. Short squeeze:

Een short squeeze is een situatie waarbij investeerders die “short” zijn op een bepaalde munt, gedwongen worden om hun posities automatisch te sluiten door een plotselinge stijging van de munt. Er is veel data beschikbaar op welke prijzen bepaalde grote posities automatisch geliquideerd worden. Grote investeerders kunnen de prijs proberen te manipuleren zodat deze grote posities gesloten worden. Op deze manier komt er meer geld vrij op de markt.

18. Stablecoin

Een stablecoin, vrij vertaald een ‘stabiele munt’, is een coin die de waarde van een geldeenheid weerspiegelt. Zo staan munten als BUSD, USDC, USDT bijvoorbeeld gelijk aan de waarde van 1 dollar.

19. Tokenomics

Tokenomics zijn een samenvoeging van “token” en “economie”, waarmee de vraag- en aanbodkenmerken van een project worden bedoeld. Tokenomics, meestal opgenomen binnen een whitepaper, onthullen bijvoorbeeld hoe een project de tokens verdeeld onder investerdeerders of teamleden.

20. Whale

Een term die investeerders omschrijft die een buitensporige hoeveelheid van een bepaalde munt bezitten. Whales (walvissen) kunnen zowel individuen als institutionele beleggers zijn.

21. Whitepaper

Whitepapers, zijn documenten die details over een bepaald crypto project opsommen. Meestal staat in de whitepaper een roadmap met de doelen van het project en de verwachte datum gekoppeld aan deze doelen. Daarnaast staan vaak de tokenomics van het project benoemd in de whitepaper. Informatie over het team en het doel van het project worden soms ook beschreven in whitepapers.

22. Yield Farming

Een manier om rente te verdienen door te investeren in cryptocurrencies in een gedecentraliseerde financiële markt. Je stelt hierbij je coins beschikbaar voor andere mensen, waardoor jij rente over deze coins krijgt.