creatine haaruitval waarheid
Health

Feit of fabel: zorgt creatine daadwerkelijk voor haaruitval?

Creatine is een populair supplement dat door veel sporters wordt gebruikt om de prestaties en spiergroei te verbeteren. Het is een natuurlijke stof die van nature voorkomt in het lichaam en ook wordt opgenomen door het eten van vlees en vis. Sommige mensen gebruiken echter creatine in supplementvorm om de prestaties in de sportschool te verbeteren. Maar wist je dat uit verschillende wetenschappelijke studies is gebleken dat je haaruitval kan krijgen door creatine?

Voordelen van creatine gebruiken voor spiergroei

Er zijn veel voordelen van creatine gebruik voor de spiergroei. Het kan helpen om de spierkracht en uithoudingsvermogen te vergroten, waardoor je langer en intensiever kunt trainen. Bovendien kan creatine helpen bij het herstellen van de spieren na een training, waardoor je minder last hebt van spierpijn en sneller kunt herstellen.

Creatine kan ook de spiermassa vergroten door de eiwitsynthese te stimuleren en de spieren te hydrateren. Door het nemen van creatine houden je spieren ook nog eens veel meer vocht vast, waardoor ze gelijk een stuk groter lijken!

Haaruitval door creatine?

Er is enig bewijs dat creatine kan leiden tot haaruitval, voornamelijk vanwege de verhoging van dihydrotestosteron (DHT) in het lichaam. DHT is een hormoon dat wordt geproduceerd uit testosteron en dat haarfollikels kan beschadigen.

Een verhoging van het DHT-gehalte kan leiden tot haaruitval bij mannen die gevoelig zijn voor mannelijke kaalheid. Alhoewel dit eerst als fabeltje werd beschreven, komt er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat een verhoging van DHT-niveaus door het gebruik van creatine de kans op haaruitval vergroot.

Creatine gebruiken of vermijden?

Creatine is een effectief supplement dat de spiergroei kan bevorderen, maar het kan ook bijdragen aan haaruitval door de verhoging van DHT-niveaus in het lichaam. Als je gevoelig bent voor haaruitval of al haarverlies ervaart, is het misschien beter om creatine te vermijden. Als je het toch wilt doen kan je altijd nog overwegen om een haartransplantatie te nemen.

Als je nog een wilde bos haren op je hoofd hebt, en de mannen in de generaties boven je ook, lijkt creatine een goed supplement te zijn om te gebruiken om de spiergroei te bevorderen.