Geld & Carrière

Zoveel contant geld mag je hebben zonder belasting te betalen

contant geld bewaren belastingvrij

Het bewaren van contant geld in plaats van het op een bankrekening te zetten is nog steeds populair bij sommige mensen. Maar hoeveel contant geld mag je eigenlijk belastingvrij bewaren in huis, en wat gebeurt er als je boven dit bedrag uitkomt? Wij zochten het voor je uit!

Mensen willen nog steeds contant geld bewaren

Er zijn verschillende redenen waarom mensen contant geld willen bewaren in plaats van hypotheekrente op de bank te krijgen. Ten eerste zijn er zorgen over de veiligheid van banken en de stabiliteit van het financiële systeem. Door het bewaren van contant geld hebben mensen het gevoel meer controle te hebben over hun geld en minder kwetsbaar te zijn voor eventuele problemen bij banken, zoals in het verleden bijvoorbeeld bij de DSB bank is gebeurd.

Bovendien willen sommige mensen contant geld bewaren om het buiten het zicht van de overheid te houden. Dit klinkt natuurlijk redelijk illegaal, maar dit zou tot op zekere hoogte toch mogen. Maar tot welk bedrag is dit achterhouden van contant geld eigenlijk legaal?

belastingvrij geld bewaren

Wanneer je belastingaangifte moet doen over contant geld?

Hoewel het hebben van contant geld thuis legaal is, moet je het wel melden bij de belastingdienst als het totaalbedrag van je cadeaubonnen en contant geld samen meer dan € 596 is. Als je een fiscale partner hebt, ligt dit bedrag op € 1.192.

Je moet al dit spaargeld aangeven bij de rubriek ‘bank- en spaartegoeden’ op je belastingaangifte. Als je meer dan dit bedrag aan contant geld hebt, wordt het mogelijk ook belast in je box 3 met je andere vermogen.

cash geld thuis bewaren zonder belasting

Belasting betalen over contant geld?

Als je vermogen in box 3 hoger is dan € 57.000, of € 114.000 samen met je fiscale partner, moet je belasting betalen over je vermogen. Maar geen paniek, als je bankrekening en je contant geld, min je schulden zoals een hypotheek, bijvoorbeeld € 150.000 waard zijn, betaal je hier ongeveer € 1000 over. Mocht je zo’n vermogen hebben, zul je vast niet wakker liggen van zo’n bedrag aan belasting.