Geld & Carrière

De kracht van compound interest: het belang van vroeg investeren

kracht compound interest investeren

Investeren kan erg lastig lijken, maar het is toch een belangrijk onderdeel van het opbouwen van rijkdom. Een van de meest krachtige manieren om jouw geld te laten groeien, is door middel van compound interest. Maar wat is compound interest precies en waarom is het zo belangrijk om vroeg te beginnen met investeren? In dit artikel zullen we dieper ingaan op de kracht van compound interest en hoe je er van kunt profiteren.

Wat is compound interest?

Compound interest is het proces waarbij je rente verdient op jouw rente. In andere woorden, je verdient niet alleen rente op jouw oorspronkelijke investering, maar ook op elke rente die je verdient. Dit betekent dat jouw geld exponentieel groeit in plaats van lineair.

Dit lijkt misschien niet zo’n groot verschil te maken, maar op de lange termijn heeft compound interest een bizar groot effect. Dit is ook de reden dat je vaak hoort dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen met investeren. Laten we het verder verduidelijken met een voorbeeld:

Rekenvoorbeeld compound interest

Laten we zeggen dat je €1.000 investeert met een rentepercentage van 5%. Na één jaar zou je €50 rente hebben verdiend (€1.000 x 5%). In het tweede jaar zou je niet alleen rente verdienen op jouw oorspronkelijke investering van €1.000, maar ook op de €50 rente van het vorige jaar.

Dit zou je een totale rente van €52,50 opleveren in het tweede jaar (€1.050 x 5%), ten opzichte van €50 van het jaar daarvoor. Zo blijft jouw geld in een op een exponentiële manier groeien, in plaats van lineair.

Vroeg beginnen met investeren

Het belangrijkste voordeel van compound interest is dat hoe eerder je begint met investeren, hoe meer tijd jouw geld heeft om te groeien. Laten we teruggaan naar het voorbeeld van €1.000 met een rentepercentage van 5%.

Als je begint met investeren op je 20e, is deze €1.000 opeens €4.322 waard als je 50 bent. Als je echter 10 jaar later zou starten met investeren, heb je op je 50e slechts €2.653. Vandaar dat het verstandig is om zo vroeg mogelijk te beginnen met investeren, zodat je met ‘compound interest’ en ’tijd’ twee hele grote vrienden erbij hebt.