Health

Het complete 6-weekse trainingsschema van Max Verstappen

Complete trainingsschema Max Verstappen
Beeld door: Alex Pantling/Getty Images

De afgelopen zes weken zijn we dieper ingedoken op de fysieke trainingen die de wereldkampioen van de Formule-1 moet doorlopen om zich klaar te maken voor het nieuwe seizoen, zodat jij kan trainen als Max Verstappen. In dit artikel nemen we je mee door alle 6 weken van trainingen die we de afgelopen tijd hebben behandeld.

Alle artikelen in deze 6-delige serie:

Max Verstappen trainingsschema van 6 weken

We weten inmiddels dat Formule-1 coureurs echte topsporters zijn, vooral als we kijken naar het trainingsschema wat Max Verstappen bijvoorbeeld moet volgen om fit genoeg te raken voor het nieuwe raceseizoen. Het schema is een uitgebalanceerde combinatie van zowel kracht als conditie. Vandaag nemen we je week voor week mee in wat er nodig voor is om net zo fit te worden als Max:

Week 1: Beenspieren trainen

In de eerste week van onze ‘Trainen als Max Verstappen’ artikelen hebben we het uitgebreid gehad over het effectief trainen van de beenspieren. We kunnen stellen dat de beenspieren een van de belangrijkste spiergroepen zijn om te trainen.

Het effectief trainen van je beenspieren helpt om je atletische prestaties te verbeteren. Ook zal deze training je helpen in je dagelijkse leven. Een sterk onderlichaam voorkomt niet alleen blessures, maar helpt ook bij chronische aandoeningen als diabetes en artritis.

trainen-als-max-verstappen-beenspieren

Week 2: Conditie training

De tweede week van onze ‘Trainen als Max Verstappen’ artikelen stond in het teken van het conditionele aspect. Dit is een onderdeel wat absoluut niet vergeten mag worden, in welke training dan ook. Dit gaat echter verder dan een warming-up (wat natuurlijk ook belangrijk is).

Naast dat coureurs uit de Formule-1 de nodige krachttraining nodig hebben, is conditie minstens zo belangrijk. De g-krachten die vrijkomen tijdens elke race kunnen gevaarlijk zijn zonder de nodige voorbereiding. Een goede longinhoud en voldoende conditie is hierbij essentieel.

trainen-als-max-verstappen-conditioneel

Week 3: Buikspieren trainen

Veel mensen vergeten nog wel eens hoe gevaarlijk de Formule-1 eigenlijk is. Als je met snelheden van boven de 200 km/u door de bochten raced, is het hebben van een sterke core natuurlijk essentieel. In de derde week van onze ‘Trainen als Max Verstappen‘ artikelen hebben we het gehad over, je raadt het al: de buikspieren.

Hoewel er talloze verschillende oefeningen zijn die je kan uitvoeren, hebben we selectie gemaakt van de meest effectieve oefeningen die je kan uitvoeren om de kracht in je core te vergroten. Het trainen van je buikspieren bevordert je coördinatie, houding, en zal bijdragen aan de ontwikkeling van alle andere spiergroepen. Onmisbaar dus.

trainen-als-max-verstappen-buikspieren

Week 4: Schouders trainen

Tientallen rondes je handen aan het stuur houden terwijl je met honderden kilometers per uur over de baan vliegt is natuurlijk een onmogelijke zaak zonder sterke schouders. In de vierde week van onze ‘Trainen als Max Verstappen’ artikelen hadden we het over de schouder training.

Het correct uitvoeren van bepaalde oefeningen voor je schouders vergt de nodige technische kennis. Gelukkig heb je ons om je daarbij te helpen. Deze spiergroep is namelijk erg gevoelig voor blessures (als je de oefening niet juist uitvoert). Lees dus goed de artikelen en kijk de bijbehorende video’s, zodat je geen fouten maakt.

trainen-als-max-verstappen-schouders

Week 5: Armspieren trainen

In de vijfde week van onze ‘Trainen als Max Verstappen’ artikelen hebben we het uitgebreid gehad over de armspieren. Mooie afgetrainde armen zijn niet alleen een lust voor het oog, maar ook belangrijk in het trainingsregime van Formule-1 coureurs.

Hoewel er gigantisch veel verschillende oefeningen te vinden zijn voor je armspieren, houdt onze Max Verstappen het bij een klein aantal. Wel heeft hij oefeningen meegenomen in zijn schema die je op veel verschillende manieren kan uitvoeren, zodat je altijd een andere variatie kan proberen.

trainen-als-max-verstappen-armen

Week 6: Rugspieren trainen

In de zesde week van de ‘Trainen als Max Verstappen’ reeks hebben we het gehad over het verbeteren van kracht in je rugspieren. Niet zo gek ook, aangezien deze snelheidsduivels met meer dan 300 km/u over het wegdek scheuren. Verstappen maakt in zijn schema’s vaak gebruik van oefeningen met zijn eigen lichaamsgewicht, zo ook bij zijn rug.

Er zijn bijna oneindig veel redenen te vinden waarom het effectief trainen van je rugspieren zo belangrijk is. Niet alleen zorgt een sterke rug ervoor dat je algehele kracht verbetert, het helpt ook om rugpijn te verminderen en een juiste vorm te krijgen. Met een sterke rug wordt het behalen van je fitnessdoelen nog makkelijker.

trainen-als-max-verstappen-rugspieren

De beste oefeningen voor een gezond en vitaal lichaam

Dat je elke dag in de gewichten hangt is een goede zaak. Wat je echter niet mag vergeten is dat het behalen van je fitnessdoelen altijd een combinatie is van een goed trainingsschema, in combinatie met een uitgebalanceerd dieet.

Wij zijn er om je te helpen, daarom is het belangrijk om ook eens één van onze andere artikelen te lezen. Op deze manier verander je binnen de kortste keren in een trainingsbeest: