cola-toilet-schoonmaken
Living

Om deze reden is het verstandig om cola in je toilet te gieten

Sommige mensen haten het, anderen kunnen er geen genoeg van krijgen; cola. Als je zelf geen liefhebber van het goedje bent, maar wel wat flessen over hebt na bijvoorbeeld een verjaardag, dan kun je Coca-Cola gebruiken voor het verwijderen van kalkaanslag. Het is vooral effectief om het toilet mee schoon te maken, want cola bevat hier de juiste elementen voor. We leggen het uit in dit artikel.

De juiste PH-waarde

De reden waarom cola een effectief middel is om het toilet mee schoon te maken komt door het feit dat deze populaire frisdrank een zeer hoge PH-waarde heeft (ongeveer 3.0). De zuurgraad van cola valt te vergelijken met azijn of citroen, en is dus prima om kalkaanslag mee aan te pakken. Vooral het fosforzuur in cola is funest voor kalkaanslag, dus is het goedje ideaal voor het verwijderen van deze aanslag in het toilet.

Het feit dat cola erg zoet smaakt komt door de toegevoegde suikers, maar de PH-waarde in de frisdrank blijft onveranderd. Een wc-blokje in het toilet helpt enigszins ook tegen aanslag, maar er een glaasje cola tegenaan gooien werkt prima als je bijvoorbeeld geen wc-reinigers in huis hebt. We leggen hieronder uit op welke manier je het beste de cola op de kalkresten aan kunt brengen.

toilet schoonmaken coca cola

Cola tegen kalkaanslag

Je hebt ongeveer 350 tot 450 ml cola nodig om de kalkaanslag in je toilet aan te pakken. Dat is ongeveer een flink drinkglas. Vervolgens giet je de cola rustig langs de rand van je wc, wees gerust, de cola hecht zich meteen aan de kalkresten, de rest verdwijnt in het toilet. Het lijkt erop dat de cola meteen in de afvoer verdwijnt, maar dat is niet zo. Het goedje hecht zich meteen aan de kalkresten.

Je kunt er ook voor kiezen om een plantenspuit te gebruiken en de cola te verstuiven onder de rand van de toiletpot. Als je grondig te werk wil gaan dan pak je een doek, doop deze in de cola, en smeer het op de kalkaanslag. Hierna moet je geduld hebben. Laat het minimaal een uur intrekken, het liefste langer. Het handigste is voordat je gaat slapen, dan heeft het zuur in de cola ruimschoots de tijd om kalkresten aan te pakken. Vervolgens is het even schrobben en doorspoelen.