Food & Drinks

Dit zijn de 5 lekkerste cocktails met de minste calorieën

cocktails minste calorieen

We zien de zon steeds vaker voorbij komen en wat is het dan heerlijk om te genieten van een lekkere cocktail. Al die sessies in de sportschool wil je natuurlijk niet zomaar weggooien dus is het ook wel fijn als deze drankjes niet teveel calorieën bevatten. Wij hebben voor jou uitgezocht wat de ‘gezondste’ cocktails zijn om zomers te genieten. 

Cocktails die verantwoord zijn voor de zomer

Als je zelf gaat mixen, kun je het beste kijken naar suikergehalte van de alcohol en de andere bestanddelen om te weten dat je enigszins een skinny variant hebt. Probeer ook om verse ingrediënten te nemen van hoge kwaliteit. Verse bessen citroentjes en gember met superveel gezondheidsvoordelen zijn goede opties.

De onderstaande 5 cocktails bevatten minder dan 200 calorieën. Maak je een  lekker mixje dan is het vooral handig om een light frisdrank te gebruiken waarin minder suiker zit.  Als je een cocktail bestelt aan de bar kan het natuurlijk wel zijn dat het aantal calorieën verschilt. Sommige bartender zullen meer of minder suiker of alcohol gebruiken in de cocktails. Ook kan het caloriegehalte nog anders liggen tussen verschillende drank merken.

cocktail maken
Foto: Sasha Lara

5 ”gezondste” cocktails met de minste calorieën

Nu wil je natuurlijk weten welke cocktails de beste keus is met de minste calorieën. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

5. Dry Martini: 176 kcal

De Dry Martini is toch wel dé klassieker onder de cocktails. Gelukkig is hij ook makkelijk te maken. Je hebt hier 60 ml Dry gin, 15 ml Noilly Prat (vermout) en 3 olijven  (+prikkers)voor nodig.

Dry Martini maken

Giet de gin en de vermout in een mengbeker met ijsblokjes. Roer vervolgens goed met een barlepel zodat het een ijskoud drankje wordt en alles goed gemengd is. Schenk de cocktail door de strainer in het martiniglas en werk af met de prikker met olijven.

4. Whiskey Sour: 163 kcal

Deze cocktail is heerlijke combinatie tussen de zuur van het citroensap en zoet van de suikersiroop. Bij het shaken wordt er eiwit aan toegevoegd voor een mooi schuimlaagje. Je hebt hier wel wat meer ingrediënten voor nodig dan bij de andere cocktails. Zie hieronder een lijstje:

 • 60 ml whisky (bourbon)
 • 1 ei
 • 30 ml verse citroensap
 • 15 ml Monin suikersiroop
 • 1 scheutje Angostura bitter
 • Glas (mooiste is een rockglas)
 • voor de garnering: Sinaasappelschil

Whiskey Sour maken

 1. Doe de whisky samen met de citroensap en de suikersiroop in een glas
 2. Voeg hier het scheutje Angostura bitter aan toe.
 3. Scheid het eiwit van het eigeel en voeg dit toe in de shaker. Als je dit gaat shaken krijg je  een mooie schuimkraag.
 4. Voor een ijskoude cocktail doe je er wat ijsblokjes bij. Vervolgens garneer je de cocktail met de sinaasappelschil en kun je achterover leunen met dit heerlijke drankje.

3.  Mojito: 158 kcal

Deze Cubaanse klassieker mag zeker niet ontbreken in dit lijstje met cocktails. Genieten van een Cubaanse Mojito hoeft niet samen te gaan met een schuldgevoel, want deze cocktail bevat maar 158 calorieën.

Mojito maken

 • 2 theelepels (riet)suiker (natuurlijk kun je dit ook beperken).
 • Blaadjes van 2 takjes verse munt
 • Sap van een halve limoen
 • 90 ml bruiswater
 • 45 ml witte rum
 • Ijsklontjes

Doe de limoensap, suiker muntblaadjes en bruiswater in een hoog glas en kneus met een muddler. Voeg de rum en de ijsblokjes toe en shake je cocktail.

2. Gin-tonic light: 148 kcal

Je wist misschien al wel dat gin-tonic beter voor de lijn is dan andere alcoholische drankjes. Gin bevat  heel weinig calorieën. De tonic maak het wat slechter doordat hier veel suikers inzitten. Kies voor een suikervrije tonic en je hebt een gezonder drankje.

The Dutchess heeft zelfs een non-alcoholische Gin & Tonic, die ook nog eens heel laag in calorieën is.

1. Skinny Margarita: 130 kcal

Normaal gesproken is een Margarita echt een caloriebommetje. Wij hebben voor jou de ”gezondere” variant. Deze skinny cocktail variant maak je door 30 ml tequila te mengen met wat limoensap, water en vers appelsap. Laat alles even afkoelen in de koelkast en doe er nog wat ijsblokjes doorheen. Genieten is hierna het keyword.

Enthousiast geworden van al deze heerlijke cocktails ? Wist je dat NHA zelfs een opleiding aanbiedt om bartender te worden?