cocktail_shaken
Food & Drinks

Zo leer je een cocktail shaken of stirren

Shaken, not stirred. Het is een van de bekendste filmquotes aller tijden. Maar hoe shake of stir je een cocktail nou eigenlijk? Wij vroegen het aan Andre Cardoso, professioneel cocktail shaker & mixologist en Manly’s go-to guy als het om cocktails gaat.

Wanneer shake je een cocktail?

Een shaker gebruik je om alcoholische dranken te shaken met bijvoorbeeld zuivel, siropen of fruitsappen. Voorbeelden van dit soort cocktails zijn de Cosmopolitan, Chocolate Martini, Mai Tai of de Daiquiri. Cocktails met koolzuurhoudende dranken, denk aan cola of tonic, stir je in plaats van shaken. Waarom? We kennen allemaal de effecten van het schudden van een fles frisdrank.

Welke shakers zijn er?

Er zijn veel verschillende shakers. Om het simpel te houden verdelen we deze shakers onder in de Boston Shaker (2-delige cocktailshaker) en de Cobbler Shaker (3-delige cocktailshaker). De Boston Shaker wordt vaak door pro’s gebruikt. Dit zijn shakers met een shake beker en een boston glas. Je gebruikt hierbij een strainer voor het uitschenken. In deze shakers past meer inhoud, fijn als je twee cocktails tegelijk wilt maken. Het gebruik is echter wat technischer.

De Cobbler Shaker is perfect voor thuis gebruik. Deze is iets compacter en bestaat uit een shake beker, strain gedeelte met schenkgaatjes en de dop. Hierdoor heb je geen strainer nodig voor het uitschenken van jouw cocktails. Perfecte shaker voor de beginner.

cocktail_shaken

Cocktail shaken

Heb je alle ingrediënten toegevoegd en ben je klaar om te shaken? Zorg dan uiteraard dat de shaker dicht is voordat je begint. Bij de 2-delige shaker is het van belang dat het kleine deel van de shaker in een rechte lijn aansluit op het grote deel. Geef er een tik op zodat de shakers op elkaar naadloos op elkaar aansluiten. Bij de 3-delige shaker is het een stuk simpeler, deze sluit vanzelf.

Bij beide cocktailshakers is het belangrijk dat de kant waar de vloeistof uit komt naar je toe gericht is. Met de dominante hand zet je de duim op de dop van de 3-delige shaker of de kop van het korte gedeelte van de 2-delige shaker. Met de 4 resterende vingers pak je de zijkant van de shaker vast. Doe dit op een manier zodat je meerdere delen van de shaker vast hebt en maximale grip hebt.

Samen met de duim van de andere hand wordt nu de shaker aan beide kanten tegen elkaar aangedrukt. De techniek van het shaken zit hem in de pols en niet in de schouders. Een simpele beweging van de pols zorgt voor het shaken van de ingrediënten in de shaker. Zodra de shaker ijskoud is kun je stoppen met shaken. Open de shaker en het feestje kan beginnen.

Het is ook handig om een Hawtorne zeef aan te schaffen. Met deze zeef kun je het ijs in de shaker vast houden als de inhoud in het glas geschonken wordt.

 

Hoe werkt stirren?

Voor het stirren van cocktails wordt over het algemeen een mix glas gebruikt. Dit is een glas met een schenktuitje. Daarnaast heb je ook een lange cocktaillepel nodig met een ronde steel. Doe de ingrediënten in het glas met ijs en doe de lepel aan de zijkant van het glas, tussen het ijs en het glas. Bij voorkeur met de bolle kant van de lepel tegen het glas aan.

Vervolgens begeleid je de lepel langs het glas, rond om, zonder het ijs door elkaar te halen. Doe dit dus met beleid. Dit doet je door de steel van de lepel tussen twee vingers te houden en deze steeds naar voren te duwen en vervolgens naar achter. Zodra het glas goed koud is geworden is de de cocktail klaar. Schenk de cocktail in een nieuw glas met nieuw ijs. Als je geen ijs gebruikt dan pak je de zeef er weer bij.

Je bent nu bijna klaar om zelf cocktails te shaken of stirren. Benieuwd naar alle cocktail tips & tricks? Lees hier de 8 cocktail tips die jou helpen een professional te worden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Andre Cardoso (@andrecardoso.nl)