cocktail_maken
Foto: Sasha Lara
Food & Drinks

Thuis cocktails maken? Deze 8 tips helpen jou een pro te worden

Wij zijn bij Manly gek op een goede cocktail. Normaal gesproken gaan we vaak naar een goede cocktailbar, op dit moment maken we natuurlijk zelf onze cocktails. Ga jij zelf thuis een cocktail maken? Wij hebben Andre Cardoso, onze favoriete Cocktail Shaker & Mixologist, gevraagd naar de belangrijkste tips om zelf een pro te worden en jouw gasten te kunnen verrassen. 

Wat is een cocktail?

Laten we bij het begin beginnen. Wanneer is een drankje eigenlijk een cocktail? Je noemt een drankje pas een cocktail als deze uit minimaal drie ingrediënten bestaat, waarvan er twee drinkbaar zijn en een van die ingrediënten alcohol bevat. Uiteraard bestaan er ook mocktails, dit zijn de alcoholvrije varianten.

De bekendste cocktails op dit moment zijn onder andere de mojito, Espresso Martini, Negroni, Moscow Mule en de Whiskey Sour. Er zijn echter honderden leuke varianten te bedenken en je bent nooit uitgeleerd als het om cocktails gaat. Wij hebben de 8 handigste tips van Andre Cardoso op een rijtje gezet zodat jij voortaan thuis een lekkere cocktail kunt maken.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Andre Cardoso (@andrecardoso.nl)

1. Minder is meer

Tijdens zijn workshops vraagt Andre altijd of zijn gasten wel eens hebben gekookt. Het grootste gedeelte zal ja zeggen, op een enkele thuisbezorgd fan na. Bij koken denk je na over de hoeveelheid zout, zwarte peper of misschien hete peper. Dit alles doe je met beleid. Cocktails werken eigenlijk hetzelfde. De meeste mensen gaan de fout in door te veel drank te willen gebruiken.

Te veel drank is niet de oplossing tot een lekkere cocktail, het is de oplossing tot snel dronken worden. Ieder z’n ding natuurlijk. Cocktails maken is eigenlijk koken met vloeistof en daarbij draait alles om de perfecte balans. Alles wat in de shaker gaat om een cocktail te maken kun je er niet meer uithalen. Begin dus altijd met minder zodat je later altijd meer kunt toevoegen.

2. Balans tussen zoet en zuur

De meeste cocktails bestaan uit een basis van drank, zoet en zuur. Veel ‘classics’ bestaan uit deze 3 ingrediënten. Denk aan de Daiquiri, Tommy’s Margarita, Bee’s knees, Sidecar.
Het belangrijkst hier is de balans tussen het zoet en zuur. Vaak is het simpel door dezelfde hoeveelheden aan te houden.

Echter is dat niet altijd vanzelf sprekend want wat voor citroenen of limoenen wordt er gebruikt? Dus hoe krijg je de juiste balans? Juist, proeven! Eigen voorkeur (en die van jouw gasten) is het belangrijkste. Is de voorkeur voor een iets zoetere cocktail of juist een iets zuurdere cocktail, het laatste geniet onze voorkeur.

3. Glas en garnering

Dit is meer een bartenders tip, maar ook van toepassing voor de thuis cocktail shakers onder ons. Want bij een lekkere cocktail hoort natuurlijk garnering en een mooi glas. Denk daar dus van te voren over na. De ervaring van een cocktail bestaat natuurlijk uit meerdere zintuigen, waarbij het oog ook iets wilt. Een mooi glas met een goede garnering is hiervoor de sleutel.

De meest gebruikte garnering is munt. Houdt de munt vers in de koeling en gebruik het topje van de munttak. Strip de andere muntblaadjes ervan af. Doe dit bij drie takjes, hou deze strak bij elkaar en maak er een mooi boeket van. Munt wordt alleen gebruikt bij cocktails die met ijs worden gepresenteerd. Zonder ijs is een citroen of sinaasappelschil veel gebruikt.

De glaskeuze ligt natuurlijk ook aan het type cocktail. Een mooi glas met steel wordt meestal zonder ijs gepresenteerd. Uiteraard is dat ook afhankelijk van hoe groot het glas is. Wij kiezen er bij voorkeur voor om een niet al te groot glas te kiezen.

glas_garnering
Foto: Sasha Lara

4. Simpel is slimmer

Zelf een cocktail maken is natuurlijk enorm leuk. Bij een totaal nieuwe cocktail is het natuurlijk enorm lastig om ratio’s te bepalen en hoe je de ingrediënten in balans brengt. Je hoeft het wiel natuurlijk niet helemaal volledig zelf uit te vinden. Je kunt het beste een klassiek recept opzoeken en dan 1 ingrediënt aanpassen.

Je kunt daarbij zoeken naar een goed vervangend product. Is het bijvoorbeeld een cocktail recept met rum? Vervang deze dan door tequila of gin. Is het een recept met suiker siroop? Vervang deze dan door honing siroop. Gebruikt het recept citroen sap? Vervang deze dan bijvoorbeeld door limoen. Zo kun je leuk spelen met ingrediënten.

matthieu_teissere
Foto: Sasha Lara

De beste tip om creatief met cocktails om te gaan is met de siropen. Er zijn meerdere bekende siroop merken op de markt, de voorkeur van Andre Cardoso gaat uit naar Mathieu Teissere. De siropen van Mathieu Teisseire zijn kwalitatief en puur; elk recept van Mathieu Teisseire is op een unieke manier gemaakt, met echte ingrediënten.

5. Prepareren en punch

Echte horeca tijgers weten alles van Mise en Place, oftewel het prepareren van het werk. Om sneller te kunnen werken wordt alles van te voren gesneden, bereid en klaar gezet. Ook voor cocktails is dit niet anders. Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dus dat de juiste ingrediënten in huis zijn en weet wat je precies gaat maken.

Reken van te voren goed uit hoeveel je nodig hebt. Bijvoorbeeld de juiste hoeveelheid ijs, want cocktails maken zonder ijs is voor 99% van de tijd niet mogelijk. Wil je het nog makkelijker maken? Dan kun je een punch maken. Dit is een grote schaal of kan met de cocktail voor gemixed. Uit deze kan of schaal kan iedereen lekker zichzelf inschenken.

6. Goed ijs

Het vrolijke getik van ijsblokjes die in de shaker geschept worden doet menig cocktailliefhebber al watertanden. Ijs is ijs zou je zeggen? Niets is minder waar. Goed ijs bevat nauwelijks luchtbellen. Hol ijs breekt sneller en verwaterd sneller. Op deze manier zal het ijs minder lang op smaak gehouden worden. Des te meer ijs, des te beter het drankje zal smaken. Het ijs zal namelijk sneller verwateren als er minder ijs is om het geheel koud te houden.

Zelf ijs maken blijft het leukst. Wil je gegarandeerd zijn van goed ijs? Stop dan een koelbox, zonder deksel, in de vriezer en haal deze eruit voordat al het water bevroren is. Dan is een deel van het ijs massief ijs en bestaat de onderkant van de koelbox nog steeds uit water. Snijd of hak dit in stukken en je hebt perfect homemade ijs voor jouw cocktails.

7. De gouden ratio

De basis van een cocktail bestaat uit zuur, zoet en alcohol. Deze worden vaak gemaakt door middel van een zogenaamde gouden ratio. Wat deze ratio is? 2 delen drank, 1 deel zuur en 1 deel zoet. Hoe vertaalt zich dit in ml? 60ml sterk, 30ml zuur en 30ml zoet. Ga op zoek naar jouw sweet/sour spot en probeer kleine verschillen. Practice makes perfect!

8. Proeven voor en na het shaken

Het proeven van een cocktail voor en na het shaken, het is soms een wereld van verschil. Ooit een warm biertje gedronken? Ooit een warme redbull gedronken? Niet te zuipen. Koud smaken deze echter een stuk beter. Hoe dit komt? Kou onderdrukt de smaak eigenschappen, warmte opent de smaak eigenschappen.

Voor het shaken proef je al of je al een goede balans hebt gevonden. Voor het uitschenken is de laatste keer dat er geproefd kan worden, maak hier dus wel gebruik van. Eenmaal in het glas is er geen weg meer terug. Benieuwd hoe je het beste kunt shaken? Andre legt jou hier uit hoe je het beste kunt shaken of stirren.

Met deze tips kun jij goed voorbereid cocktails maken. Op zoek naar een professionele cocktail shaker voor jouw feestje of evenement? Check de Instagram van Andre Cardoso hier

cocktail_maken
Foto: Sasha Lara